Spara hundralappar på rätt besiktning

avMikael Stengård

Chockhöjningen uteblev - men prisskillnaderna är stora

När marknaden för bilbesiktningar avreglerades för två år sedan spådde många en chockhöjning av priserna.

Men höjningen har uteblivit, även om prisskillnaderna mellan aktörerna varierar stort, visar en undersökning av tidningen Motorföraren.

Så här mycket kostar en besiktning i dag.

Vid halvårsskiftet 2010 avskaffades Bilprovningens monopol på besiktningsmarknaden. Nya aktörer släpptes in och delar av Bilprovningen såldes ut.

Men avregleringen blev kritiserad och många bedömare spådde att priset för att besikta bilen skulle chockhöjas när de nya företagen kom in på marknaden.

Kostar 320 kronor

Men så blev det inte. En genomgång av tidningen Motorföraren visar att priserna i stort sett är de samma som tidigare. En kontrollbesiktning hos Bilprovningen kostar 320 kronor enligt undersökningen. Lika mycket tar Opus Bilprovning som har 70 stationer som tidigare ingick i Bilprovningen. Hos den tredje största aktören, finskägda Carspect, varierar priserna mellan 250 kronor och 395 kronor.

Dyrt med drop in

Anledningen till att priserna inte rusat iväg är att Bilprovningen fortfarande har en stark ställning på marknaden och därför har kunnat hålla priserna nere.

Men det finns också stora variationer. Många privata aktörer har satsat hårt på drop in-besiktningar. En del bolag erbjuder såna besiktningar till ordinarie pris medan andra tar ut en högre avgift för oanmälda kunder.

ARTIKELN HANDLAR OM