Avgifterna bankerna talar tyst om

Av: 

Anders Munck

Privatekonomi

Storbankerna avgiftsbelägger allt från internetbank till kreditkort.

Den som vill slippa småavgifterna bör flytta delar av sin ekonomi till en mindre bank.

– Välj någon som inte tar ut avgifter, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

På Swedbank kostar internetbanken 175 kronor per år. Det är dyrast bland storbankerna, där bara Handelsbanken erbjuder gratis internettjänst där man också kan betala sina räkningar.

”Kostar stora belopp att underhålla”

Swedbank, Nordea och SEB har också en variant på internetbanken som är gratis. Då går det dock inte att betala räkningar, utan bara se saldon och överföra pengar mellan egna konton.

– Jag kan inte kommentera de andra bankernas priser. En internetbank kostar stora belopp att både utveckla och underhålla. Vår prisfilosofi är att kunderna ska betala för tjänster de använder. Internetbanken med betaltjänst ingår dessutom som en del i våra kunderbjudanden, där du för 39 kr/mån även får en rad andra tjänster som till exempel telefonbanken, kort, årlig rådgivning samt värdering av bostad, skriver Emma Bergfeldt på Swedbank i ett mail till Min Ekonomi. 

Dyrt på bankkontor

För äldre personer, som kanske inte har internet, eller personer med ekonomiska problem blir det ofta svårt att betala räkningarna via nätet. Då återstår att gå in på ett bankkontor och betala. Det kan bli en riktigt dyr affär.

Är man inte kund i banken kan det kosta 150 kronor att betala en räkning. Om man är kund kostar det ändå minst 50 kronor att lösa räkningen hos storbankerna.

– Har man ekonomiska problem kan det vara svårt att få internetbank. Att då gå in på ett bankkontor och betala kan spä på de ekonomiska problemen. Ett sätt att få ner priset är att gå till en mindre aktör där priserna är lägre, säger Eva Lindström.

En annan lösning för den som saknar internetbank är att använda brevgiro.

– Har man inte bara enstaka räkningar blir det billigare än att betala räkningarna på storbankernas kontor, säger Eva Lindström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

LÄS VIDARE

Så enkelt är det att byta bank

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi