Bopriserna steg under skakigt 2017

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johnér
Både bostadspriser och utbud steg under förra året.

Bostadshösten 2017 kantades av svarta rubriker.
Men faktum är att bostadspriserna under året steg i nästan hela landet.

– Det har inte varit så illa som det skrivits om, säger Matilda Adelborg på Booli.

Om man följt bostadsmarknaden under hösten och vintern 2017 kan man lätt tro att priserna befunnit sig i fritt fall. Men höjer man blicken blir bilden en annan.

– Tvärtemot alla rubriker under hösten så har priserna faktiskt gått upp på nästan alla håll, både vad gäller bostadsrätter och villor, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Störst uppgång i Blekinge

Foto: Ludvig Omholt/Booli
Matilda Adelborg

Under 2017 steg lägenhetspriserna i 19 av 21 län jämfört med 2016 enligt Boolis siffror. Störst var prisökningen i Blekinge, där medelpriserna gick upp med 26 procent.

Även Stockholm, där det blåst som mest de senaste månaderna, har sett en prisökning med 6 procent på bostadsrätter. Där såldes en bostadsrätt för i genomsnitt knappt 3,8 miljoner under fjolåret.

På villamarknaden noterade Kalmar och Blekinge störst prisuppgångar med +18 procent. Enda länet där priserna inte steg var Uppsala (+/-0).

Mycket nytt i Örebro

Det tycks inte heller ha blivit svårare att få sin bostad såld under året som helhet. Annonstiderna har varken rört sig nämnvärt uppåt eller neråt jämfört med 2016.

Vad som däremot hänt är att utbudet av framför allt bostadsrätter ökat kraftigt. I Örebro förmedlades drygt 2 300 bostadsrätter under 2017, vilket är 39 procent fler jämfört med året tidigare.

I sex av länen, däribland Skåne, har däremot utbudet ökat med mindre än 10 procent. I Stockholm ligger ökningen på 14 procent.

– Vi har haft ett väldigt högt utbud på såväl successionsmarknaden som på nyproduktionssidan, vilket gjort att marknaden saktat in lite, säger Matilda Adelborg.

”Absolut ett trendbrott”

– Men rubrikerna har varit värre än statistiken, tillägger hon. Det har absolut skett ett trendbrott under hösten, men det har inte varit så illa som det skrivits om.

Hon tror att det högre utbudet kommer att bestå under inledningen av 2018.

– Dels är det förmodligen många som vill sälja innan det skärpta amorteringskravet träder i kraft, samt många som inte fick det pris de förväntade sig under hösten och provar igen, säger Matilda Adelborg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI