Insiders tjänade miljoner på Framfab

Stora vinnaren Bure hoppade av i tid

Tusentals aktieägare har fått se sina investeringar utraderade när Framfab nu står på konkursens rand.

Men det är också många som kommer ut ur äventyret med en rejäl peng på fickan.

Den store vinnaren är investmentbolaget Bure som sålde alla aktier i bolaget förra våren med en reavinst på 1,1 miljarder kronor.

Framfabs aktie stängde i fredags på 2,63 kronor efter en förlust på nära 2 miljarder första kvartalet och det bistra beskedet att bolagets kassa är tom inom några veckor.

Aktien, som i mars värderades till 323 kronor, närmar sig nollkronorsnivån med expressfart.

Men det finns också många som tog hem vinster i tid, innan den värsta krisen i bolaget brutit ut.

Till de hör stora delar av Framfabs ledning med VD Johan Wall i spetsen. I början av hösten sålde en kvintett insiders aktier för 190 miljoner kronor, när kursen fortfarande stod i över 80 kronor. Johan Wall fick loss runt 60 miljoner kronor, tidigare styrelseledamoten Ken Ceder 58 miljoner kronor, strategichefen Mattias Söderhielm 46 miljoner kronor och Peter Svanfeldt 20 miljoner kronor.

Framfabs grundare Jonas Birgersson valde att inte sälja vid det tillfället. Några månader senare hade han dock inget val, kursraset gjorde att hans aktier blev överbelånade och banken tvingade honom att sälja aktier för 50 miljoner kronor.

I efterhand är det något han kan tacka banken för. Då stod aktien i 15 kronor, idag alltså i inte ens en tredjedel av det. Birgerssons kvarvarande innehav är värt bara 7,5 miljoner kronor.

Sålde en femtedel

Samma personer fick också loss en hel del pengar i samband med att Framtidsfabriken, då nyligen fusionerat med Netsolutions, gick till börsen i juni 1999. Grundarna sålde runt en femtedel av sitt innehav, vilket gav Jonas Birgersson och Johan Wall 26 miljoner kronor vardera, medan Ken Ceder och Mattias Söderhielm kunde kvittera ut 31 respektive 24 miljoner kronor.

Totalt har alltså Jonas Birgersson sålt aktier för 76 miljoner kronor i Framfab och Johan Wall 86 miljoner kronor.

Birgersson har samtidigt investerat pengar i en rad andra projekt, bland annat i Bredbandsbolaget för 50 Mkr. Hans nettoförmögenhet är höljd i dunkel.

Mest har gått till Ken Ceder som sålde ut ytterligare aktier för 11 miljoner kronor förra sommaren. Totalt har hans försäljningar gett 100 miljoner kronor.

Den största vinnaren är nog ändå Göteborgsbaserade investmentbolaget Bure. Bolaget hade investerat totalt 100 miljoner kronor i konsultbolaget Guide. Guide gick knackigt och slukades i februari förra året av Framfab som betalade med sin högt uppskruvade aktie.

Kort tid efter att affären fullbordats sålde Bure alla sina Framfabaktier med motiveringen att bolaget var övervärderat.

Kursen hade då börjat falla men affären gjordes till kursen 225 kronor och Bure kunde vandra iväg med en reavinst på 1,1 miljarder kronor. Det är nästan fyra gånger mer än hela Framfabs börsvärde ett drygt år senare.

En annan som tjänat bra med pengar på Framfab är Hans Rausing, tidigare Tetra Pak. Rausing betalade sommaren 1998 50 miljoner kronor för en femtedel av Framtidsfabriken.

Sommaren 2000 sålde Rausing en del av sitt innehav för 200 miljoner kronor. Under hösten såldes ytterligare aktier som gav 100 miljoner kronor, enligt Ekonomi24s uppskattningar.

Enligt SIS Ägarservice har Rausing kvar aktier för 12 miljoner kronor.

Andra som tjänat bra med pengar på Framfab är de fondkommissionärer som hållit igång det maskineri med emissioner och uppköp som Framfab ägnat sig åt sedan de kom till börsen.

SEBs investmentbank Enskilda Securities tog Framtidsfabriken till börsen vilket gav 188 Mkr i arvoden. Även Detutsche Bank och Alfred Berg, som sköter den senaste emissionen, har tjänat pengar på Framfab.

För de som deltagit i Framfabs emissioner har det gått desto sämre, till exempel de utländska institutioner som tecknade sig i den emission på 1,1 miljard som Framfab gjorde i februari till kursen 220 kronor. Kursen nådde aldrig upp till den nivån.

En av de som i höstas tyckte att kursen fallit för mycket och fyndköpte Framfab var den vanligtvis träffsäkre greven Gustaf Douglas.

I oktober köpte han 800 000 aktier när kursen pendlade kring 50 kronor. Men den investeringen på runt 40 Mkr har smält ihop till drygt 2 miljoner.

Vinnarna på Framfab:

(Värde på aktieförsäljningar Mkr)

Bure 1 200 Mkr

Hans Rausing 300 Mkr

Ken Ceder 100 Mkr

Johan Wall 86 Mkr

Jonas Birgersson 76 Mkr

Mattias Söderhielm 70 Mkr

Peter Svanfeldt 20 Mkr

Läs mer på Ekonomi24.se

Andreas Cervenka (andreas.cervenka@ekonomi24.se)

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln