Var femte svensk anlitar svartjobbare

Publicerad:
Uppdaterad:

Var femte svensk anlitar svartjobbare.

Var tredje moderat väljare säger att hon eller han den senaste femårsperioden anlitat en svartjobbare, men knappt var tionde miljöpartist uppger detsamma.

Ju mer pengar man tjänar och ju längre till höger man står på den politiska skalan, desto mer benägen är man att köpa arbetskraft utan kvitton och skatter.

Det framgår av en undersökning som Temo gjort på uppdrag av Sydsvenska Dagbladet. Sannolikt är siffrorna i underkant tror Arne Modig på Temo, som svarat för sammanställningen av undersökningen.

- Att anlita svartjobbare tillhör de känsliga frågorna, säger han till tidningen.

Frågor om anlitandet av svart arbetskraft har ställts till 1 089 slumpmässigt utvalda personer som är 18 år eller äldre.

Fler moderater köper svarta tjänster

Svaret blev att 18 procent av de tillfrågade sade sig ha anlitat svartjobbare i något eller flera fall. 81 procent av de tillfrågade svarade nej och en procent sade sig inte veta.

Långt fler moderater än vänsterpartister och miljöpartister svarade ja på frågan. På samma sätt är höginkomsttagare och högutbildade mer benägna än lågutbildade och låginkomsttagare att anlita svart arbetskraft.

Bara när det gäller bilreparationer är det vanligast att den som säger sig vara arbetare betalar svart, skriver tidningen. Om skillnaderna beror på att höginkomsttagare faktiskt anlitar arbetskraft i större utsträckning än låginkomsttagare framgår inte.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN