Oliver och Viktor, 19, ger börstips på Tiktok

Finansgrabbarna vill se fler unga på börsen – har tusentals följare

Tid sägs vara den viktigaste faktorn på börsen.

Det har Finansgrabbarna snappat upp. Tiktok-duon som förstår varför allt fler unga har hittat dit.

– Jag är hellre sparsam nu än när jag är pensionär, säger Viktor Ritsvall, 19, som har varit på börsen sedan han var 12 år.

När duon sätter igång med sitt snack låter de som vilka sparekonomer som helst. Ränta på ränta, automatiskt månadssparande och indexfonder.

Gamestop? Glöm det, de skrattar åt frågan. Pensionssparande då? Jajemen.

Viktor Ritsvall och Oliver Allemog är 19 år, har nyss tagit studenten och ägnar flera timmar om dagen åt börsen.

Klassiska finansvalpar, skulle man kunna tro. Men retoriken är en helt annan.

– Många försöker jaga snabba cash, men vi försöker snarare förespråka ett långsiktigt sparande, säger Viktor som tillsammans med Oliver driver Tiktok-kontot Finansgrabbarna.

– Vi tror inte att det finns några snabba genvägar till att bli rik på börsen.

Viktor Ritsvall och Oliver Allemog, 19, har redan börjat spara till pensionen.
Viktor Ritsvall och Oliver Allemog, 19, har redan börjat spara till pensionen.

Rekordmånga unga på börsen

Antalet unga på börsen har ökat explosionsartat sedan pandemin bröt ut, konstaterade värdepapperscentralen Euroclear nyligen. Åldersgruppen 21–30 står nu för drygt 12,1 procent av det totala aktieägandet i Sverige. Samma siffra var 10,7 procent 2019.

Enligt Finansgrabbarna är det inte konstigt.

– Dels tror jag att en stor faktor är sociala medier. Det finns många konton likt vårat som får unga att börja intressera sig för börsen, säger Viktor.

– Dessutom har börsen blivit mer lättillgänglig. Nu kan du köpa och sälja aktier och fonder med några knapptryck i mobilen, säger han.

Likheter med it-kraschen

Samtidigt har pandemin varit en bidragande orsak, resonerar Oliver. När allt fler sitter hemma behövs nya intressen – och för många har det blivit börsen. Likaså att börskurvorna har pekat stabilt uppåt sedan kraschen för ett år sedan.

– När börsen går som bäst så vill alla vara med. Före it-kraschen 2000 kunde man se samma tendenser som nu. Då var det en enorm hysteri kring börsen och då hoppade många på tåget.

”Min strategi är mer långsiktig”, säger Oliver Allemog, till vänster, som därför inte behöver förutspå nästa börskrasch.
”Min strategi är mer långsiktig”, säger Oliver Allemog, till vänster, som därför inte behöver förutspå nästa börskrasch.

Tror ni att dagens trend kan få samma effekt som då, att en börskrasch väntar?

– Det är omöjligt att veta. Men jag har samtidigt inte ett behov av att veta det. Min strategi är mer långsiktig, och på sikt pekar det mesta för att börsen kommer att stiga, säger Oliver.

– Ja, har du en stabil grund i fonder och tänker flera år framåt så spelar en sättning eller tillfällig krasch mindre roll för ditt sparande, säger Viktor.

Det är också budskapet som duon vill förmedla till sina 18 000 följare på Tiktok. Oavsett ålder, oavsett om du har 100 eller 100 000 kronor att stoppa in, kan alla få sina pengar att växa. På sikt.

Frågan är snarare hur pengarna stoppas in.

– Gå inte in med för stora summor i början, då är det lätt att bränna sig. Alla gör misstag, men de blir mycket mindre när man går in med små summor. Då kan man lära sig efterhand, säger Oliver.

Till sina 18 000 Tiktok-följare ger Finansgrabbarna dagligen sina tips för att lyckas på börsen.
Till sina 18 000 Tiktok-följare ger Finansgrabbarna dagligen sina tips för att lyckas på börsen.

Hur sparar ni själva?

– Jag kör både fonder och aktier, säger Viktor.

Men, är han noga med att förtydliga:

– Jag har ett väldigt stort intresse och därför vill jag hålla på med aktier. Jag har investerat i ett tiotal bolag, men då gör jag min läxa och läser på ordentligt om företaget innan.

Oliver fyller i:

– Jag har mestadels indexfonder i min portfölj. Jag tror inte att jag kommer att slå index på sikt, då investerar jag hellre i indexfonder med låga avgifter. Avgifterna äter annars upp dina pengar över tid.

”Alla håller inte med oss”

På Tiktok är deras tongångar lättsamma. I sketcherna åker ofta solbrillorna fram medan Avicii får agera bakgrundsmusik. Emojisarna och skämten flödar fritt. Men ämnena de lyfter står i bjärt kontrast till annat innehåll på appen, i ett flöde där lustigkurrar och dansnummer annars dominerar.

Finansgrabbarna snackar finans.

– Vi försöker vara ärliga och dela med oss av vad vi har lärt oss. Vi tycker att det behöver pratas mer om börsen, säger Oliver.

Vilka reaktioner får ni av era följare?

– Det är många som har hört av sig och tackat för att vi har fått in dem på börsen. Det är såklart kul när man får höra det, säger Viktor.

– Sen håller alla inte med oss varje gång, men så är det när man lägger upp saker på sociala medier, säger Oliver.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu