Ny forskning: Då får vi ett kontantfritt samhälle

Av: 

Josefin Westin

Då blir Sverige fritt från kontanter.
Då blir Sverige fritt från kontanter.

Mynt

24 mars 2023.
Då är det stopp för kontanter ute i handeln, visar ny forskning.
– När på dagen är vi inte riktigt säkra på, säger Niklas Arvidsson, forskare på Kungliga tekniska högskolan till Computer Sweden.

ANNONS

Jämför höstens sparräntor och sparkonton - hitta det som passar dig bäst!

Extern länk från Compricer

Läs mer

Sverige har precis genomgått det största mynt- och sedelutbytet i modern tid. Endast den gamla tiokronan består. Annars är alla övriga mynt och sedlar utbytta mot nyare varianter.

Men enligt en kommande studie kommer de alltså bli ytterst kortvariga i handeln, som Computer Sweden tagit del av. Forskarna Niklas Arvidsson på Kungliga tekniska universitetet och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn har kommit fram till att kontanternas domedag är nära.

”Konsumenterna driver på”

Den 24 mars 2023 kommer det inte löna sig för handlarna att ta emot kontanterna längre.

– När på dagen är vi inte riktigt säkra på, säger Jonas Hedman till Computer Sweden.

Handlarna uppger i en enkät att de tror att de slutar ta emot kontanter senast 2025. Men det är faktiskt inte handeln som är drivkraften.

– 97 procent av handlarna tar emot kontanter - men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på, säger Arvidsson till Computer Sweden.

”Måste få med alla grupper”

Att det är dit vi är på väg har nog de allra flesta på känn. Men att forskarna förutspår att vi har ett kontantfritt samhälle till 24 mars 2023 överraskar nog många.

Det är bara fem och ett halvt år bort.

–  Det går lite snabbare än jag trodde men det är inte helt oväntat att vi går mot mindre och mindre kontantköp, säger Bengt Nilervall, Svensk handels betalexpert.

Enligt Svensk handel finns det många butiker som redan i dag har 95 procent av sina transaktioner med kort. Och branscherna inom kollektivtrafik, parkering, hotell och restaurang ligger på nivåer kring 90 procent.

– Vi välkomnar den här digitala vågen men det är viktigt att vi får med alla grupper som ska känna sig bekväma som äldre och nyanlända.

Riksbanken: Kommer finnas kvar

Men Riksbanken dämpar framtidstron något.

– Kontantanvändningen har trendmässigt minskat över tiden, dock görs ungefär var sjätte betalning i handeln kontant. Denna nedåtgående trend kommer troligtvis att fortsätta men Riksbanken tror att kontanterna kommer att finnas kvar under överskådlig framtid. Riksbanken kommer att tillhandahålla de kontanter som marknaden efterfrågar, skriver Björn Segendorf, på Riksbankens avdelningen finansiell stabilitet, i en kommentar.

Förra året gick Riksbanken ut och förutspådde ett kontantlöst samhälle till 2030-talet.

– Vi har sagt runt 2030, men vi vill vara försiktiga och inte säga något exakt datum. Man kommer att gissa fel, sa Björn Segendorf, på Riksbanken, avdelningen finansiell stabilitet, då till Svenska Dagbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Mörka kryptobaksidan: ”Alla har eget ansvar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mynt