Karl-Henrik, 32 bränner sin mammas pengar på skräp

Karl-Henrik, 32, Björklige.
Karl-Henrik, 32, Björklige.

Uppsalabon Karl-Henrik, 32, riskerar att tappa kontakten med sin mamma på grund av sina skulder.

Hon skjuter ständigt till pengar samtidigt som det enda han äger är en rostig bil.

Nu har hon anmält sonen till ”Lyxfällan”.

På tankkortet som hans mamma skaffat honom köper han mycket mer än bara bensin. Mamma Annie är pensionär och lever själv med en ansträngd ekonomi har tröttnat på sonens slöserier. Det har nu börjat gå ut även över hennes egen plånbok. Och hon valde till slut att anmäla sonen till ”Lyxfällan”.

– Det håller på att eskalera för min egen del. Det är jag som betalar väldigt mycket av hans utgifter och skulder, säger hon i programmet.

I ett tvärrandigt block med spiralpärm har hon skrivit ner alla pengar hon lånat ut till Karl-Henrik. Det är bara dagar mellan datumen och beloppen varierar. Hon känner sig samtidigt ensam i den eskalerande situationen.

– Jag känner mig jättedum. Allt det här är väldigt jobbigt att berätta. Vart ska jag vända mig för att få styrka?

Medverkandet i Lyxfällan beskriver Annie som en sista utväg. Hon är beredd att säga upp bekantskapen med sonen om det inte kommer till en förändring. Det förvånar inte Karl-Henrik att hans mamma har anmält honom till programmet. 

– Efter min lön så lever jag i princip på henne. Jag vill ju att relationen ska vara utan att jag hela tiden ber om pengar, det känns som hon betalar mig för att umgås med henne. Det tar på mig, men det tar mycket mer på henne, säger han i ”Lyxfällan”.

Karl-Henrik tillsammans med sin mamma Annie.
Karl-Henrik tillsammans med sin mamma Annie.

”Skyller nog rätt mycket på min uppväxt”

Men det är inte bara Karl-Henriks mamma som får skjuta till när sonen gjort av med sina egna pengar. Han bor tillsammans med sin sambo som, utöver halva hyran för villan i Björklinge, får stå för mycket av de övriga gemensamma inköpen.

Det är inte bara relationen med mamma Annie som är ansträngd. Paret kan inte prata om ekonomi utan att börja bråka.

– I värsta fall så kommer vi att få bryta också, för jag kommer inte orka, säger flickvännen Jennifer i programmet.

17 200 kronor får Karl-Henrik in varje månad men bara under kategorin lån och skulder ryker allt. Totalt går han back över 20 000 kronor varje månad.

– Jag skyller nog rätt mycket på min uppväxt. Jag har varit på behandlingshem och tänker nu att jag ska leva livet, säger han till ”Lyxfällan”.

Hundratusentals kronor i skulder

Skuldberget är nästan 300 000 kronor. När det blir dags att sälja av onödig lyx står det dock klart att Karl-Henrik inte äger någonting av värde.

– Jag vet ju vad det är jag slösat pengarna på. Det är ju alkohol och snabbmat, cigaretter och snus, läsk och godis, säger han i ”Lyxfällan”.

Efter flera viktiga läxor är det dags för Karl-Henrik att börja ta ett eget ansvar över sina utgifter och sluta låna pengar. Med frysta räntor, ett nytt jobb och avbetalningsplaner lyckas Karl-Henrik tillsammans med Lyxfällan ordna en ny budget som går ihop. 

– En sån här nystart i livet får man bara nån gång i livet. Jag har fått flera, men det här hoppas jag blir den sista, säger Karl-Henrik i programmet.

Lyxfällan sänds i kväll 20.00 på Viaplay, Viafree och TV3

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu