EU: Telia får köpa TV4

Av: 

TT

TV4

EU-kommissionen ger grönt ljus för Telias omstridda köp av Bonnier Broadcasting, där bland annat C More och TV4 ingår.

Men affären förutsätter att Telia uppfyller en rad villkor för att säkra konkurrensen, enligt kommissionen.

Telia leds för närvarande av den tillförordnade koncernchefen Christian Luiga, tills det att Allison Kirkby (bilden) tillträder våren 2020.
Telia leds för närvarande av den tillförordnade koncernchefen Christian Luiga, tills det att Allison Kirkby (bilden) tillträder våren 2020.

Telia-aktien var redan före beskedet draglok på Stockholmsbörsen, med ett kurslyft på drygt 1 procent. Efter EU-beskedet har uppgången ökat till nästan 2 procent.

Telias bud på Bonnier Broadcasting, värderat till drygt nio miljarder kronor, kom i juli 2018. EU-kommissionen inledde en fördjupad granskning av budet i maj i år. När granskningen inleddes uttryckte kommissionen oro för att konsumenter i Finland och Sverige till följd av transaktionen skulle drabbas av minskade valmöjligheter och högre priser för tv-sändningar.

Affären har även fått kritik från politiskt håll, både från ledande socialdemokrater och moderater. Kritiker pekar bland annat på att affären ger staten, med en 38-procentig ägarandel i Telia, ett alldeles för stort inflytande över den svenska tv-marknaden.

I debatten har det till följd av affären bland annat föreslagits att Telia ska styckas upp, för att särskilja ägandet av nationellt viktig infrastruktur som känsliga mobilnät från ägandet av mobiltjänster och medieproduktion.

ANNONS

Jämför räntor och hitta bästa sparkontot för dina pengar här.

Extern länk från Compricer

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Telekomjätten med på Svarta listan: ”Är det värdigt?”

ÄMNEN I ARTIKELN

TV4

Telia Company

EU-kommissionen

C More

EU