Färre kan köpa bostad – då kan priserna sjunka

Swedbanks boindex sjunker – tredje kvartalet i rad

Stigande räntor och högre bostadspriser.

Ekvationen har gjort det svårare att köpa en bostad, visar nya siffror från Swedbank.

– Fortsätter ränteuppgången ökar sannolikheten för lägre bostadspriser, säger bankens privatekonom Arturo Arques.

Höjda priser på bostäder parallellt med stigande boräntor gör att färre kan köpa bostad. Swedbanks Boindex visar att hushållens köpkraft kopplat till bostadsrätter och småhus har försämrats för tredje kvartalet i rad.

– Högre bostadspriser i kombination med högre bolåneräntor gör det svårare för hushållen att köpa en bostad. Fortsätter ränteuppgången ökar sannolikheten för lägre bostadspriser, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Kraftigt stigande utgifter

Att lågränteläget är över och att hushållen kan räkna med ökade kostnader framöver är vida känt. Det har politiker, Riksbankschefer och landets samlade ekonomer alla varnat för. Även så att bostadspriserna är på väg nedåt, vilket Valueguards senaste mätning visar.

Nu är vi ett läge där man ska över hur man själv kommer att drabbas, hävdar Arturo Arques.

– Lägre räntor har tidigare balanserat effekten av stigande bostadspriser. Men när räntorna stiger samtidigt som bostadspriserna också stiger blir effekten kännbar. Det är nu hög tid att se över sina lån och bedöma hur räntekänslig man är.

Arturo Arques, sparekonom på Swedbank.
Arturo Arques, sparekonom på Swedbank.

Swedbanks prognos pekar på att styrräntan kommer att ha stigit med 1,5 procentenheter om ett år. Det skulle i så fall innebära att
månadskostnaden för bolåneräntan kommer öka med nästan 100 procent.

Enligt deras beräkningar för sammanboende i småhus och bostadsrätt innebär det att kostnaderna ökar med i genomsnitt 2 000 till 2 700 kronor i månaden. I Stockholm stad skulle det innebära 4 400 till 5 500 kronor i ökade räntekostnader per månad.

Risk för dubbelsmäll

Dessutom kan bostadsrättsägare räkna med en ”dubbelsmäll”, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat. Den innefattar att din privata boränta kommer stiga samtidigt som avgiften till föreningen går åt samma håll, kopplad till de stigande räntorna.

Arturo Arques ger två räkneexempel:

  • En förening med en normal skuldsättning på 6 000 kronor per kvadratmeter boyta behöver höja månadsavgiften med 560 kronor per månad för en lägenhet på 75 kvadratmeter.
  • En nyproducerad bostadsrättsförening med dubbel så hög skuldsättning behöver höja avgiften med 1 200 kronor i månaden.

– Högre ränta riskerar att drabba bostadsrättsägare i storstäder extra hårt. Att ha stora lån både privat och i bostadsrättsföreningen är ingen bra kombination. Rådet till alla som bor i en bostadsrättsförening är att läsa årsredovisningen noga och ta hänsyn till föreningens lån när man bestämmer sig för om man ska binda räntan eller inte på sina egna bolån, säger Arturo Arques.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu