Chatta med Stefan Ingves efter räntebeskedet

Riksbankschefen svarade på läsarnas frågor

Reporäntan lämnas kvar på noll, meddelande Riksbanken under torsdagen. Samtidigt flaggade de för framtida höjningar. Varför då?

Det, och mycket annat, svarade Riksbankschefen Stefan Ingves på när han chattade med Aftonbladets läsare.

Läs hela chatten här!

Chatta med Stefan Ingves efter räntebeskedet
Riksbanken lämnar räntebesked i dag den 25 november. Riksbankschef Stefan Ingves chattar med Aftonbladets läsare från klockan 13.30. Ställ dina frågor redan nu!
Skriv inlägg
 • Stefan Ingves

  Stort tack för många många intressanta frågor. Nu måste jag fortsätta med annat. Ha en bra dag, hej Stefan

 • Finns det en möjlighet att världens riksbanker börjar se på inflation på ett annat sätt (ex. Inkludera värdepappersökningar mer eller dylikt) och på så vis ökar inflationen?

  Johan T

  Inte vad jag kan se i dagsläget. Det är svårt nog att skapa väl fungerande konsumentprisindex och styra inflationsmål och inflation efter det.

  Stefan Ingves
 • Hur väger ni in hushållens skuldsättning i er strategi? Vilka risker ser ni att skuldsättningen kan minska utrymmet för nödvändiga räntehöjningar?

  Jörgen

  Med höga skulder är hushållen räntekänsliga, och stora lån är i sig en risk, ränteförändringar påverkar då konsumtionen viket i sin tur påverkar inflationen så på det sättet finns alltid hushållens skulder med som en del av våra bedömningar.

  Stefan Ingves
 • Hej Stefan,

  Hur sannolikt är det att vi efter år 2024 och framåt ser räntesatser likt de på slutet av 90-talet?

  Shieb

  Man kan ju aldrig veta men räntorna har fallit i flera decennier och då är det svårt att se framför sig en snabb återgång till nittiotalets räntor.

  Stefan Ingves
 • Jag tror vi kommer få extrem inflation nu när elnätet behöver 600 miljarder i nyutveckling fram till 2045. Hur tar ni ställning till elbolagens prognoser ?

  Kent Solberg

  Vi gör ingen prognos så långt fram i tiden. Nu har inflationen gått upp eftersom elpriserna har stigit i närtid. Samtidigt pekar terminspriserna, priset på framtida elkontrakt, mot fallande priser dom kommande åren, och det är bl.a. den bedömningen som går in i våra prognoser.

  Stefan Ingves

Riksbanken låter reporäntan ligga kvar på noll. Det var dagens besked från högsta chefen Stefan Ingves.

Dock flaggar Riksbanken för en framtida höjning, i slutet av 2024. Det är första gången den idén lyfts offentligt sedan pandemin startade.

Stefan Ingves chattade i dag med Aftonbladets läsare. Läs hela chatten ovan.

Riksbankschef Stefan Ingves.
Riksbankschef Stefan Ingves.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu