Piloterna flyr – Ryanair bantar flygplansflottan

avKristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Nesvold, Jon Olav/NTB Scanpix/TT
Ryanair drar i bromsen. Arkivbild.

Problemen hopar sig för Ryanair.
Piloter saknas.
Nu tvingas bolaget ställa in ytterligare 18 000 flygningar.
Många svenska resenärer drabbade.

Under september-oktober har 315 000 passagerare hos Ryanair drabbats av inställda flyg efter en intern planeringsmiss. Och med akut brist på piloter så fortsätter inskränkningarna.

Fullt kaos

Nu ställer Ryanair in ytterligare 18 000 flygningar under det kommande halvåret. Det drabbar i första hand 34 rutter, däribland Sofia–Skavsta, som läggs i träda. Men många svenska resenärer berörs när bolaget ställer in trafik via andra resmål – London till exempel.

Omkring 400 000 flygpassagerare som var bokade på de flyg som Ryanair nu drar in mellan november och mars 2018. De drabbade har fått meddelande från flygbolaget för att kunna boka om eller få pengarna tillbaka, uppger Ryanair.

Från november minskar bolaget sin flygplansflotta på 400 plan med 25 plan. På så vis ska man undvika risk för fler inställda flygavgångar. Beskedet förvärrar de senaste veckornas kris med ett smärre kaos och strejkhot hos det irländska lågprisbolaget.

– Från och med idag kommer det inte att finnas några inställda flyg i vinter eller sommaren 2018 till följd av bemanningsproblem, säger bolagets vd Michael O'Leary.

Pilotflykt

Ryanair bekräftar att det minskade antalet flygavgångar under höst och vinter är en direkt följd av att så många piloter har lämnat det irländska flygbolaget under senare tid. Norwegian har spätt på ryktet hävdat att bolaget tagit 140 av Ryanairs piloter sedan årsskiftet. Men någon pilotflykt vill Ryanair inte erkänna.

– Under året lämnade färre än 100 av totalt 2 000 kaptener Ryanair och 160 styrmän. Huvudsakligen för att gå i pension eller jobb hos långdistansbolagen, säger Michael O'Leary.

Förra veckan erbjöd Ryanair sina piloter en bonus –12 000 euro för kaptener och 6 000 för styrmän – om de skippade sin semester och arbetade i stället. För att lösa den akuta krisen.

Piloterna sade nej

Men i ett meddelande till företaget tackade piloterna nej till erbjudandet som var omgärdat med omöjliga förutsättningar. I det läget lovade Michael O'Leary att omgående anställa 125 nya piloter, vilket uppenbarligen inte heller blir verklighet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM