Ulrikas restaurang har väntat i ett halvår på coronastöd

Tillväxtverket håller inne över en miljon kronor

Av: 

Gustaf Tronarp

Coronapandemin

Coronapandemin slog undan benen på showrestaurangen Kajskjul 8 i Göteborg.

När krogen trodde att det värsta var över kom en ny smäll – från myndigheten som har i uppdrag att stötta företag under krisen.

– Vi sitter fast i en rävsax, säger vd:n Ulrika Kvarnhult.

Stefan Andersson har spelat på Kajskjul 8 i Göteborgs hamn fler gånger än någon kan räkna. Den 14 mars 2020 var han tillbaka på scenen. Han framförde den egenskrivna föreställningen ”Flygblad över Berlin” och följde sin vanliga repertoar, men ändå var det en kväll som inte liknande någon annan.

– Det är en märklig känsla. Många hade funderingar och frågor, och en del var rädda. Men samtidigt var stämningen varm. Stefan gjorde en prata innan han satte igång. Då blev det nästan lite andaktsfullt, säger Ulrika Kvarnhult.

Hon är vd för Kajskjul 8 och hon var på plats den där våraftonen. Och hon stannade kvar även efter att musiken tystnat och besökarna gått hem.

– Vi trodde att vi kanske skulle få hålla stängt över sommaren. Men vi kunde aldrig föreställa oss att det skulle bli så här långvarigt.

Ulrika Kvarnhult är vd för showrestaurangen Kajskjul 8, en institution i Göteborgs nöjesliv.

”Har varit fruktansvärt”

Med några få undantag har det varit öde och nedsläckt på Kajskjul 8 i 15 månader. Inga glas har klirrat, inga skratt har rullat mellan väggarna och inga beställningar har ropats ut i köket.

Under det evighetslånga coronaåret har Ulrika och resten av den fasta personalen slitit för krogens överlevnad. Hon har fått säga upp flera kollegor, och de kvarvarande har permitterats. De timanställda som brukar laga mat och servera har stått helt utan jobb.

– Det har varit fruktansvärt, säger vd:n.

– Vi håller precis på att sammanställa förra årets resultat. Omsättningen kommer nog landa på 12–13 miljoner. Ett vanligt år ligger den på runt 50 miljoner.

”Fruktansvärt”‚ är Ulrika Kvarnhults omdöme om coronapandemins prövningar.

Tillväxtverket har stoppat stödet

För första gången någonsin har Kajskjul 8 tvingats söka bidrag för att klara verksamheten. Men ett av det viktigaste, permitteringsstödet från Tillväxtverket, har fortfarande inte kommit.

Myndigheten håller inne med runt 1,3 miljoner kronor på grund av en tvist gällande en nyanställning.

– Vi var tvungna att ta in en person på en nyckelposition i verksamheten. Vi har varit väldigt noga med att sköta allt korrekt.

Tillväxtverket skriver i sitt avslag att ”arbetstagaren inte har varit anställd med regelmässigt utgående lön” under den aktuella perioden. Som en konsekvens har allt stöd till Kajskjul 8 stoppats.

Tillväxtverket håller inne med 1,3 miljoner kronor som ännu inte betalats ut till restaurangen. Anledningen är en tvist gällande en nyanställning.

Ärendet har varit uppe i förvaltningsrätten. Domstolen dömde ut Tillväxtverkets resonemang som otydligt och svårbegripligt:

”Förvaltningsrätten finner att Tillväxtverkets beslut är behäftat med sådana oklarheter att det inte går att till fullo utläsa dess faktiska innebörd för Kajskjul 8.”

Saken skickades tillbaka till myndigheten för ny prövning. Och där har det fastnat.

– Avgörandet från rätten kom den 17 december. Sedan dess har vi inte hört någonting från Tillväxtverket. De är väldigt svåra att få tag på, och om man väl får prata med någon så kan de aldrig ge besked. Det är oerhört frustrerande, säger Ulrika Kvarnhult.

”Vi sitter fast i en rävsax”, säger Ulrika Kvarnhult.

Öppnar på nytt i juli

Tillväxtverket har fått hård kritik för hanteringen av permitteringsstödet. I förra veckan pausades all handläggning efter att Högsta förvaltningsdomstolen gett myndigheten bakläxa.

– Gällande en del fall har det behövts klargöranden av den rättsliga praxisen i högre instans. Jag beklagar såklart att enskilda företag hamnat i kläm, säger den biträdande avdelningschefen Laura Brandell Tham i en intervju med Aftonbladet.

Trots det saktfärdiga myndighetsmaskineriet ser Kajskjul 8 en ljusning. Den 1 juli väntas lättade coronarestriktioner, och krogen förbereder för att släppa in 300 personer. Det innebär att verksamheten kan öppna igen, om än i begränsad skala.

– Vi kommer att köra två kvällar i veckan till en början. Det är känns jätteskönt att komma igång. Vi har längtat så länge efter att få ta emot gäster och artister, säger Ulrika Kvarnhult.

– Men samtidigt finns det fortfarande en stor osäkerhet kring hur det ska gå. Vi har en lång väg kvar innan vi är igenom det här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Skattepengar städar upp efter elsparkbolagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Tillväxtverket

Göteborg

Nöje & Kultur

Coronaviruset