Mycket stark rapport från Apple

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jeff Chiu
Apples vd Tim Cook har all anledning att glädjas. Arkivbild.

Efter ett starkt börsår stod förväntningarna på topp när Apple offentliggjorde sin kvartalsrapport sent på tisdagen. Rapporten visade på bättre resultat än väntat, bland annat tack ökad försäljning av flaggskeppet Iphone.

538 miljarder kronor, eller 56 miljarder dollar. Så mycket sålde Apple Iphone för under fjärde kvartalet i fjol, en ökning med åtta procent jämfört med samma kvartal föregående år. En stor anledning är lanseringen av Iphone 11, som skedde den 20 september 2019.

– Kvartalet var en dundersuccé hela vägen, säger Apples vd Tim Cook till CNBC.

Omsättningen för hela företaget landade på 91,8 miljarder dollar, en ökning med 9 procent och över analytikernas förväntningar. Vinsten per aktie blir 4:99 dollar, upp 19 procent. Både omsättningen och vinsten är rekordhög.

– Det är en väldigt stark rapport där man slår både sina egna och analytikernas förväntningar på nästan alla punkter. Apple visar att man förmodligen har världens starkaste varumärke, säger Johanna Kull, privatekonom på Avanza, till TT.

Oro för viruset

Ett orosmoment som kan påverka bolaget framöver är coronaviruset. Det här tar Apple upp i rapporten, där man pekar på en ökad osäkerhet framöver.

Tidigare under dagen rapporterade nyhetssajten Nikkei Asian Review att Apples planer på att öka produktionen av Iphone stött på motstånd i form av viruset. Enligt dokument sajten tagit del av planerar bolaget att öka produktionen med 10 procent under det första halvåret 2020. Men produktionen, som framför allt sker i Kina, riskerar att påverkas.

– Det är ett orosmoment. Aktiemarknaden är framåtblickande och guidningen inför kommande kvartal var mer vag än den brukar vara. Coronaviruset kan mycket väl påverka bolagets resultat, men hur mycket återstår att se, säger Johanna Kull.

Aktiekursen stiger

I rapporten skriver Apple att man till nästa kvartal förväntar sig en omsättning på mellan 63 och 67 miljarder dollar, och en vinstmarginal på 38–39 procent.

Apple var ett av de mest framgångsrika bolagen på börsen i fjol. Sett till hela året ökade aktiekursen med 86 procent, vilket innebär att börsvärdet är ofantliga 1 400 miljarder dollar. Med det är Apple världens näst högst värderade företag, efter det saudiska oljebolaget Saudi Aramco.

I efterhandeln ökade Apples aktiekurs med drygt tre procent.

Publicerad: