Skulle hämta sin nya hundvalp – hittade bara ett öde hus

Polisen varnar: Kolla alltid med kennelklubben före ett köp

Av: 

David Peterson

Privatekonomi

William, 21, skulle äntligen köpa en hund.

Han betalade 3 000 kronor och åkte 65 mil – men i stället för en valp fanns bara ett övergivet hus.

– Det var riktigt ruggigt, säger han.

I månader letade William och hans sambo efter en hund på Blocket. När de till slut hittade en shih-poo, en korsning mellan shih tzu och pudel, slog de till direkt.

– Det är supersvårt och om man inte är först på en annons så får man nästan alltid till svar att alla är tingade. Men nu hade vi tur och fick svar att valpen fanns kvar och gick att hämta när den fyllt åtta veckor, säger William, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

Sedan han och säljaren kommit överens om priset på 15 000 kronor förde William över 3 000 kronor i handpenning. Veckorna därefter utbytte han och säljaren flera sms och pratade även i telefon om valpen. William bad om tips och fick råd kring hur en shih-poo ska uppfostras.

William fick flera bilder på valpen skickade till sig.
William fick flera bilder på valpen skickade till sig.

”Det sista vi hörde”

När det bara var ett par dagar kvar till resan bestämde sig paret för att ladda upp med hundmat och hundgodis. De hörde av sig till säljaren för att ta reda på vilket foder hunden äter.

– Royal canine puppy, svarade hon. Det var det sista vi hörde, säger William.

När de några dagar senare satte sig i bilen för att köra de 65 milen från hemorten Karlstad till säljarens bostad i Västernorrland, har paret fyllt bilen med hundgodis, leksaker, snacks, filtar, tidningar och hundkorg.

– Men då fick vi inte längre någon kontakt med säljaren, som verkade ha stängt av sin mobiltelefon. Jag bestämde mig för att kolla upp det nummer hon hade och skrev till Tele2 som äger numret. De berättade att numret är ett kontantkort. Här förstod jag egentligen att det var kört, men eftersom vi bokat hotell så tänkte vi att vi åker upp ändå, säger William.

5 000 kronor fattigare

När de väl kom fram till säljarens adress förstod paret direkt att de blivit lurade. Runt bostaden stod gräset meterhögt och ingångarna var blockerade av skräp och colaflaskor.

– Man kände bara ojojoj, nu är det kört. Det finns inte en chans att någon bor här. Det var riktigt ruggigt.

Enligt en person som bor granne med huset hade kvinnan inte varit där på flera år, och dessutom ska hon ha flera liknande hus i närheten.

– Vid det laget hade vi försökt ringa henne säkert femtio gånger på olika nummer. Inget svar. Vi började acceptera att vi blivit lurade, polisanmälde henne och åkte hem till Karlstad, 5 000 kronor fattigare. Och utan valp.

Polisen varnar

Mikael Ahrtzing, utredare vid bedrägericentrum för polisregion Nord, känner igen tillvägagångssättet. Bara de senaste månaderna har han tagit emot flera anmälningar om bedrägerier med hundar.

– Så fort det är något som blir populärt, som nu att många vill köpa hund, så kommer det bedragare som ser möjligheter att lura folk på pengar. När det dyker upp en trend uppstår det alltid mer eller mindre sofistikerade bedrägerimetoder, säger Mikael Ahrtzing.

Han uppmanar hundspekulanter att ta kontakt med Svenska kennelklubben innan de betalar några pengar till potentiella uppfödare eller säljare.

Ny valp i Nyköping

Nu, en dryg vecka efter händelsen i Västernorrland, har William och hans sambo hittat en ny valp i Nyköping.

– Det blev en powder puff och pudel-korsning i stället, säger han.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Trött på förhandla boräntan? Samma ränta till alla - ingen förhandling! Ansök enkelt med BankID.

Hypoteket

Publisert:

LÄS VIDARE

William blev kär i seriebedragaren – nu har han mer än en miljon i skulder

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi

Blocket

Hundar