Astra Zeneca: Tror på vaccin redan i år

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Astra Zeneca redovisar andra kvartalet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Astra Zeneca redovisar andra kvartalet. Arkivbild.

Den brittisksvenska läkemedelsjätten Astra Zeneca visar ett kraftig vinstlyft – och fortsätter samtidigt racet mot att ta fram ett vaccin mot covid-19.

– Om allting går som vi hoppas och tror så ska vi kunna ha ett vaccin på marknaden redan i år, säger koncernens Sverigechef Katarina Ageborg.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca redovisar en vinst före skatt på 961 miljoner dollar, motsvarande cirka 8,4 miljarder kronor, för andra kvartalet. Det kan jämfört med vinsten på 141 miljoner dollar motsvarande period 2019.

– Astra Zeneca har en fin underliggande verksamhet som utvecklas som den ska. Vi växer geografiskt och inom våra terapiområden, säger Katarina Ageborg, Sverigechef för Astra Zeneca, till TT.

Bland bolagets terapiområden, det vill säga deras affärsområden, finns bland annat onkologi och immunologi.

Försäljningen steg med åtta procent till 6 275 miljoner dollar, omkring 55 miljarder kronor. Vinsten per aktie för kärnverksamheten uppgick till 0:96 dollar, vilket var högre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 0:93 dollar, enligt Reuters.

Sedan i våras väntar världen på ett vaccin mot covid-19 – som enligt Ageborg kan det finnas på marknaden redan i år.

– Nu gäller det att få fram ett säkert, fungerande och effektivt vaccin. Vår ambition är dessutom att säkerställa en bred och rättvis tillgång till vaccinet världen över, säger hon.

– Om allting går som vi hoppas och tror så ska vi kunna ha ett vaccin på marknaden redan i år. Vi prioriterar en bred och rättvis försörjning av vaccinet och vi kommer inte göra någon vinst på vaccinet under pandemin.

Insats för samhället

I stället har flera avtal slutits med diverse organisationer, länder och stater för att finansiera framställningen.

– Som det är nu har vi bestämt att vi gör inte någon vinst på vaccinet under pandemin. De frågorna får vi ta senare.

Samtidigt beskriver Katarina Ageborg utvecklingen av vaccinet som en “insats för samhället" och världen.

– Vi tävlar inte om att få fram vaccin. Det kommer sannolikt behövas fler än ett vaccin. Och ju fler vaccin som utvecklas och testas desto bättre och större möjligheter att få fram ett vaccin som fungerar på alla befolkningsgrupper.

– Vi arbetar i ett accelererat och snabbt tempo utan att kringgå något steg i framställningen av vaccinet men det finns inga garantier, men resultaten från tidiga studier av vaccinet har varit uppmuntrande.

Prognosen för helåret är oförändrad, berättar Ageborg. Det innebär att de totala intäkterna väntas växa med en hög ensiffrig procentsats eller en låg tvåsiffrig procentsats. Vinsten per aktie för kärnverksamheten beräknas öka med tiotals procent.

– Vi har ett starkt resultat men vi är inte ur pandemin, så vi är fortsatt försiktiga.

"Sverige utvecklas väldigt väl"

Under de två kommande kvartalen ska koncernen fortsätta utveckla sina terapiområden i olika regioner världen över.

– Även Astra Zeneca i Sverige utvecklas. Här producerar vi nästan alla våra nya läkemedel. Ungefär 40 procent av det vi producerar globalt i Astra Zeneca kommer härifrån. Under 2019 svarade Astra Zeneca för cirka 4,5 procent av Sveriges totala varuexport, säger Katarina Ageborg.

Publicerad: