Dags att deklarera - se till att tänka på det här

Av: 

Josefin Westin

Deklarationen

Nu är det fritt fram att deklarera digitalt.
Det finns mycket pengar att tjäna in – om du deklarerar smart:
– Ta tag i det i god tid, säger Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

Från och med i dag kan du deklarera digitalt hos Skatteverket, antingen via myndighetens app eller hemsida. Enligt Skatteverket har nu 7,5 miljoner svenska skattebetalare möjligheten tackvare att de har laddat ner ett bankid.

Det finns helt klart pengar att tjäna in om du är taktisk och gör din hemläxa.

Inför årets deklaration har flera avdrag antingen tagits bort eller minskat. Pensionsspar har slopats och rut-avdraget har minskats och slagits ihop med rotavdragets pott.

”Fördela avdragen mellan er”

De allra flesta avdragen finns dock kvar.

– Var ute i god tid så slipper du sitta och svettas första maj, säger Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

Om du har en partner, se till att dela på ränteavdragen. Har du lån får du göra 30 procents ränteavdrag på upp till 100 000 kronor.

– Har du räntekostnader över 100 000 kronor kan du fördela avdragen mellan er. Efter 100 000 kronor sänks avdraget till 21 procent, säger Kull.

På samma sätt kan man flytta avdragen mellan sig när det kommer till rot- och rutavdrag.

Har du haft tillfälligt arbete eller tillfälliga studier på annan ort kan du dra av kostnaden för hemresor. Du kan också dra av kostnader för resa till och från jobbet om du sparar två timmar på att åka bil i stället för att åka kommunalt.

– Vi får in 900 000 sådana ansökningar varje år men hittar påfallande fel. Många har svårt att uppfylla kraven om två timmar, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

”Mer lönsamt att betala”

En kvarts miljon personer har även sålt sin bostad under det gångna året. De allra flesta väljer att skjutit upp att betala skatten på vinsten vid försäljningen och får då betala en ränta för uppskovsbeloppet. I dag är räntan högre än den vanliga bankränta. Bankernas snittränta ligger på 1,59 procent.

Enligt Johanna Kull ligger uppskovsräntan på en motsvarande bankränta på tre procent:

– Där får man fundera på om det är mer lönsamt att betala för skatten för bostadsförsäljningen och ta ett högre banklån för den kostnaden. Man får ner räntekostnaden.

Se sen till att deklarera i tid, innan den andra maj vid midnatt. Gör du inte det riskerar du att få en förseningsavgift på 1250 kronor.

– Deklarera redan i dag. Det blir inte roligare att vänta, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Annars får du begära om korttidsanstånd direkt i e-tjänsten.

Har du inga ändringar eller tillägg i din deklaration behöver du bara granska att alla uppgifter stämmer och godkänna.

Annars gäller andra maj för att få pengarna innan midsommar.

Johanna Kull: Här är dom vanligaste avdragen:

 1. Ränteavdrag får göras med 30 procent på räntekostnader upp till 100 000 kr, Därefter sänks avdraget till 21 procent. Är du gift eller sambo kan ni fördela dessa avdrag mellan er. Här måste ni dubbelchecka och se att det stämmer, annars får ni ändra själva i deklarationen.
 2. Rut- och Rot-avdrag får göras för sammanlagt 50 000 per person. Även här finns det möjlighet att flytta runt avdragen mellan er.
 3. Tillfälligt arbete, eller studier på annan ort kan berättiga till avdrag för tillfälligt boende och hemresor.
 4. Du kan göra avdrag för viss utrustning/kläder som du behöver i tjänsten. Du får även dra av för resor till och från arbetet om de sparar dig minst två timmar mot om du åkt kommunalt. Du måste komma upp i resekostnader över 10 000 kr för att få göra detta avdrag.

Gå in på Skatteverkets avdragslexikon för att se alla avdrag som finns just nu.

Se upp - dom här avdragen har ändrats:

Pensionspar

 • Förra året sänktes avdragsrätten för privat pensionssparande i IPS eller pensionsförsäkring från 12 000 kr per år till 1 800 kr per år. I år försvinner avdragsrätten helt, om du inte är egenföretagare eller saknar tjänstepension då finns fortfarande avdragsrätten kvar.
 • Har du inte avslutat ditt pensionssparande gör det nu! Du tjänar inte längre på att spara i den formen utan kommer att dubbelbeskattas. Du sätter nämligen in redan skattade pengar som beskattas igen när du får pengarna utbetalda.

Skattereduktion för gåvor

 • Skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet avskaffades från och med den 1 januari 2016. Det innebär att du inte kan få den reduktionen från och med årets deklaration.

Kostnader för förvaltning

 • Avdragsrätten för förvaltningsavgifter har också tagits bort.

Rot- och rutavdrag

 • Rot-och rutavdraget räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 50.000 kronor per person och år. Det innebär att de båda avdragen utgör en gemensam avdragsrätt. Ju mer du begär ut i rotavdrag, desto mindre avdragsmöjlighet får du över till rutavdrag.
 • Rutavdraget, som rör hushållsnära tjänster, har från och med i år ett sänkt maxbelopp från 50 000 kronor per person och underhåll till 25 000 kronor om du är under 65 år. Du får fortfarande reduktion med upp till 50 000 kronor om du är över 65 år.
 • Rotavdraget innebär att du betalar 70 procent av arbetskostnaden och övriga 30 procent får utföraren dra av genom skattereduceringen. Tidigare var det 50 procentl.
 • Rutavdrag för städning begränsas till att endast innefatta enklare städning eller annat rengöringsarbete samt flyttstädning.
 • Rutavdrag för matlagning slopas.
 • Beskärning och borttagning av träd och buskar började ingå i rutavdraget från och med den 1 augusti 2016.

Uppskov vid byte av bostad

 • Om du säljer din bostad för att köpa en ny bostad, och får en vinst vid försäljningen, har du i vissa fall möjlighet att ansöka om uppskov med att betala skatt på hela eller delar av vinsten. I år har reglerna ändrats så att det inte längre finns något tak för hur mycket du kan få uppskov med. Så länge du köper något lika dyrt eller dyrare. Förut kunde du bara få uppskov för en vinst för upp till 1,45 per bostad.
 • Dessutom har uppskovsreglerna för när du köper en ny bostad som är billigare förenklats.

ANNONS

Sänk bilkostnaderna! Jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

LÄS VIDARE

HELA LISTAN: Här är alla skatteavdrag i år

ÄMNEN I ARTIKELN

Deklarationen

Skatteverket

Avanza