Sparekonomen: Så mycket pengar bör du ha på sparkontot

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

En årslön eller tre månadslöner?
De klassiska råden kring sparande är många – och ofta krångliga.
Compricers sparekonom Christina Sahlberg ger enkla råd hur du sparar pengar på bästa sätt.

Att ha ett sparande överhuvudtaget är bättre än inget. Så resonerar Compricers sparekonom Christina Sahlberg kring privatsparande. Men också att man delar upp sitt sparande i två delar, ett långsiktigt och ett kortsiktigt.

– Det bästa sättet att spara på är genom två sorters sparande. Ett på lång sikt genom att man investerar på börsen där man generellt fått en avkastning på 8 procent historiskt. Sparar man på 3-4 års sikt så går börsen upp och ner genom åren, men har man långsiktigt sparande är börsen det bästa alternativet. Det andra sparandet ska ses som en buffert. Det är jätteviktigt att man har ett buffertsparande, att man sparar pengar som man kan ha inom kort tid, som sitter på ett sparkonto med ränta, säger Christina Sahlberg.

Hitta sparkonto med ränta

Många svenskar har i dag sparpengarna på samma bank där man har sitt lönekonto. Detta är en dålig idé i det långa loppet eftersom storbankerna oftast inte erbjuder någon förmånlig ränta. Adderar du inflation på det kommer dina sparade pengar att minska i värde på sikt.

– I dag finns det ganska många sparinstitut som har sparkonto med insättningsgaranti som är lika säkra som hos storbanken, säger Christina Sahlberg.

Många av bankerna som erbjuder sparkonton med ränta har även en möjlighet att binda räntan.

– Man får inte jättemycket mer ränta om man binder, men det kan vara bra om man vet att man inte behöver pengarna på ett år, eller på 3 år och 5 år. Men när det är de nivåerna är det bättre att lägga lite på börsen.

Så mycket pengar behöver du ha

Porträtt på Christina Sahlberg, sparekonom Compricer
Christina Sahlberg, sparekonom Compricer

Hur mycket man ska sätta undan varje månad beror på vad du har för behov menar Christina Sahlberg.

– Först och främst så är en liten buffert bättre än ingen, det är lätt att man blir avskräckt när man börjar prata buffert. Kan du bara avvara hundra kronor är det bättre än inget. Men om du kan ha tre månaders utgifter sparat, alltså sådana utgifter du inte kommer i från om du blir sjuk eller arbetslös, vad behöver du för att betala bostad och mat? Så har du tre månader att bli frisk eller hitta nytt jobb.

– Det är ganska skönt att veta att man klarar sig i tre månader om något skulle hända.

Precis som med träning är det bästa sparandet det som blir av. Sätt in en stående överföring som drar pengarna direkt till sparkontot när lönen kommer in på kontot.

– Har man inte ett sparande är en hundralapp eller en tusenlapp eller det man kan avvara en bra start, då kan man kan se hur det ökar varje månad. Det är väldigt viktigt att komma ihåg att tiden gör underverk. Börja i dag, det är inte summan som är det viktiga, säger Christina Sahlberg.

Spara i indexfonder

Det är inte för inte som det blir allt med populärt att spara i så kallade indexfonder. En indexfond är en aktiefond som följer ett index, alltså ett slags jämförelsetal som beskriver hur någonting utvecklas, som exempelvis OMX Stockholm 30. Då återspeglar avkastningen de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen, och den indexfonden består då av just dessa 30 bolag.

– Det finns faktiskt studier som visar att de som försöker slå marknaden och indexfonder med egna aktieplaceringar i regel inte gör det. Det är så otroligt få som lyckas över tid, men det är de vi läser om i tidningen. För oss alla, även de som är lika duktiga på det här som fondanalytiker, är det bättre att ha indexfonder, säger Christina Sahlberg.

Ta ditt sparande till nästa nivå med Nordnet – klicka här för att läsa mer!

Investerar man långsiktigt kommer pengarna att gå upp och ner och det gäller förstås att sitta still i båten när börsen dippar.

– Man följer index på hur börsen går och man får ungefär en 8-procentig avkastning. Men man ska vara medveten om att även om man köper fonder kan värdet på dem minska.

Christina Sahlbergs råd är att sprida riskerna med indexfonder och blanda globala och svenska fonder. När man köper fonder är det fördelaktigt att ha ett investeringssparkonto, ISK, eftersom de är lågt beskattade.

– Det finns så mycket att välja på så många väljer inte ens för de blir rädda för att göra fel. De kommer inte att göra fel om de väljer en indexfond. Självklart om man tycker det är kul med aktier ska man göra det, men det kommer troligtvis ha sämre avkastning än indexfonder.

Starta ett investeringssparkonto hos Nordnet här – klicka här för att läsa mer.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander, Frida Westergård och Rebecka Rakell
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET