Uppgifter: 900 SAS-piloter kan gå i strejk

Av:  TT

Pilotstrejk hotar hos SAS från och med onsdag. Arkivbild.
Pilotstrejk hotar hos SAS från och med onsdag. Arkivbild.

Pilotförbunden i Norge varslar SAS om att ta ut samtliga medlemmar i strejk från och med onsdag, rapporterar norska medier.

Om parterna inte kommer överens kan närmare 900 piloter från Sverige, Danmark och Norge lägga ned arbetet den 29 juni.

Totalt handlar det om 402 norska piloter som kan tas ut i strejk vid midnatt på onsdag, enligt Aftenposten/E24.

– Vi har varslat alla våra piloter för att få in maximal press i den medling som nu pågår. Förhoppningen är att undvika en strejk, säger Roger Klokset, ledare för fackföreningen Norske SAS-flygeres forening (NSF) till nyhetssajten.

Även i Sverige och Danmark har pilotförbunden varslat SAS om strejk på onsdag. Svensk pilotförening lämnade in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet för cirka två veckor sedan.

Till skillnad mot i Sverige och i Danmark måste de norska fackföreningarna specificera listor om vilka som omfattas av varslet fyra dagar innan stridsåtgärderna tar vid.

Sammanlagt kan närmare 900 piloter i Skandinavien tas ut i strejk på onsdag, enligt Aftenposten/E24.

Blir strejken verklighet kan det komma att påverka uppemot 250 avgångar och 45 000 resenärer per dygn.

– Medlingen pågår. Vi har inget nytt att säga om det. Men vi hoppas så klart på att kunderna inte ska drabbas av detta och att inte pilotföreningarna går ut i konflikt, sade Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till TT på onsdagen.

SAS är sedan pandemin i en ekonomisk knipa, och nyligen presenterade bolaget delårssiffror som visade på fortsatt kraftig ekonomisk förlust.

Flygbolaget är verksamt i Sverige, Norge och Danmark och i alla tre länder har förhandlingar om nya kollektivavtal strandat.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu