Högsta elpriserna på fyra år

avStefan Hesserud Persson, TT

Publicerad:
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Elpriserna är de högsta på fyra år, enligt elbolaget Bixias beräkningar. Arkivbild.

Dyr kol har under 2017 gett de saftigaste elräkningarna på fyra år. Och om ett par år kan priserna stiga ytterligare, spår elbolaget Bixia.

Priset på el stiger och är på den högsta nivån sedan 2013, enligt Bixias sammanställning. De beräknar att medelpriset för i år landar på 30 öre per kilowattimme.

– Den främsta orsaken till den något högre prisnivån är de ökade kolpriserna. Men elpriset kunde ha blivit mycket högre om vi inte hade haft så god tillgång till vattenkraft som vi haft i år, säger Bixias analytiker Matina Rosenberg i ett pressmeddelande.

Vind dämpar

Elbolaget pekar också på en växande vindkraftsproduktion – i kombination med ett blåsigt 2017 – som ytterligare en förklaring till varför priserna inte blivit ännu högre.

Kolpriserna har stigit konstant sedan början på 2016, mycket på grund av ökad tillväxt och efterfrågan i Asien. Dyrare kolpriser i Europa påverkar i sin tur de nordiska elpriserna, eftersom vi ibland importerar el från utanför Norden.

De kommande två åren ser dock elpriserna ut att ligga på låga nivåer, trots att kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 1 har stängts. Mer förnybar energi i kombination med att kärnkraftverket Olkilouto 3 i Finland tas i drift kommer enligt Bixia totalt sett leda till ökad elproduktion, och därmed lägre priser.

Reaktorer stängs

Däremot väntas kurvan vända upp om två år, enligt Matina Rosenberg.

– Efter år 2019 kommer energibalansen att försvagas, beroende på stängningen av Ringhals 1 och 2 och ökad export av el ut från Norden. En försvagad energibalans innebär en högre prisnivå.

Det här avgör ditt elpris 00:45
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI