Här är nyheterna i vårbudgeten

Publicerad:
Uppdaterad:

Valet 2018

I dag har regeringen lagt fram vårbudgeten för 2018.
Sammanlagt satsar man 2,6 miljarder kronor på diverse reformer.

– Det är valår, vilket framgår tydligt i både höst- och vårbudget, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Den rödgröna regeringen presenterar i dag sin sista budget under mandatperioden. Bland satsningarna märks en knapp miljard kronor extra till vården, 200 miljoner till polisen och 170 miljoner kronor i en ungdomssatsning.

”Krattar manegen”

Finansminister Magdalena Andersson när hon presenterade höstbudgeten.
Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET
Finansminister Magdalena Andersson när hon presenterade höstbudgeten.

– Det är valår, vilket framgår tydligt i både höst- och vårbudget. Det märks att man krattar manegen, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Större nyheter som påverkar hushållens plånböcker lyser dock med sin frånvaro.

– Vårbudgeten innehåller i stort sett inget privatekonomiskt av vad vi vet i dag. Jag tror inte heller att det kommer några större överraskningar, säger Arturo Arques.

Största satsningarna

Här är ett urval av de förändringar som regeringen, efter förhandlingar med Vänsterpartiet, presenterar i sin vårändringsbudget för 2018:

 • Bättre tillgänglighet i sjukvården
  Regeringen satsar 970 miljoner kronor under 2018 på att korta vårdköer och skapa bättre tillgänglighet. Pengarna ska landstingen bland annat kunna använda till att ta in extra förstärkningar under sommaren. En hel del pengar går också till ny teknik inom äldreomsorgen.

 • Ny polisutrustning
  Polisen får ytterligare 200 miljoner kronor i år för att bland annat tidigarelägga redan planerade köp av hjälmar, skyddsvästar, förstärkningsvapen och kroppsburna kameror. En del av pengarna ska också gå till att utreda sexualbrott.
  Även Tullverket får 72 miljoner kronor extra, pengar som ska gå till utökade insatser för att stoppa illegala varor vid gränsen.

 • Ungdomssatsning
  För 170 miljoner kronor ska 10 000 gymnasieungdomar få sommarjobb i år. Dessutom görs en sommarsatsning på fritidsgårdar, och mer pengar läggs på extra stöd till idrott och kultur för unga.

 • Metoo
  Det senaste halvårets #metoo-upprop ger utslag i vårbudgeten. Totalt satsar regeringen över 100 miljoner kronor på förebyggande och kompetenshöjande arbete med koppling till #metoo.
  Den största delen av pengarna, 50 miljoner, går till kompetenshöjande insatser i skolan och annan pedagogisk verksamhet.
  I en separat satsning stärks också satsningen på kvinno- och tjejjourernas arbete med 50 miljoner kronor under 2018.

 • Utökat solcellsstöd
  Regeringen satsar 170 miljoner kronor ytterligare på stöd till solceller. En del av pengarna kommer att gå till länsstyrelserna för att korta de långa ansökningstiderna för att få del av stödet.

 • Fler utrikes födda kvinnor i arbete
  Sysselsättningen ska öka bland nyanlända, inte minst bland utrikes födda kvinnor. Totalt skjuter regeringen till 141 miljoner kronor, varav merparten går till olika språksatsningar.

 • Större byggbonus
  Regeringen utökar sin byggbonus till kommunerna med 95 miljoner kronor under 2018. En förhållandevis liten satsningen, sett till att byggbonusen för 2018 totalt ligger på knappt 1,4 miljarder kronor.

 • Elmotorer till båtar
  Stödet till elfordon utökas från 350 till 395 miljoner kronor i år. Dessutom innefattas nu eldrivna utombordsmotorer till båtar.

Publicerad:

LÄS VIDARE