”Jag visste att jag skulle slå utomlands”

Publicerad:
Uppdaterad:

Dea, 36, gick från Sverige-doldis till Las Vegas-succé

1 av 2 | Foto: Pernilla Sjöholm
Dea är stjärna i super­showen ”Viva Elvis” i mytomspunna Las Vegas och kontraktet är på hela 900 shower.

Andrea ”Dea” Norberg står ensam i en enkel klänning på en gigantisk Las Vegas-scen och sjunger ”Love me tender” i duett med självaste Elvis Presley.

Elvis sång är givetvis en bandupptagning, men Deas röst är så levande och unik att den river ner spontanapplåder mitt i sångnumret.

Foto: Pernilla Sjöholm

Hon vann Eurovision Song Contest 1999 tillsammans med Charlotte Perrelli, har jobbat med artister som Tommy Körberg, Lena Ph, Orup och Patrik Isaksson och är känd som en av landets bästa körsångerskor. Ändå är hon in det närmaste okänd i Sverige, något som passar henne.

– Jag skulle inte palla att bevakas av medierna hela tiden, säger hon.

I Las Vegas, däremot, är kvinnan från Bräkne-Hoby i Blekinge på god väg att bli en stor stjärna, som soloartist i Cirque du soleils jätteshow ”Viva Elvis” på nyöppnade Aria Hotel & Casino i Las Vegas.

Från bakgrunden till rampljuset

– Jag har alltid känt att mitt genombrott skulle ske utanför Sverige, berättar hon när vi träffas några timmar före dagens första föreställning.

Hon är sommarklädd och ser snarare ut att vara på väg till stranden än upp på scen för att uppträda för mängder av förväntansfulla turister från hela världen som betalat hundratals dollar för sina biljetter.

Publiksalongen, där vi sitter i enorma mjuka stolar, är just nu tom, men flera akrobater värmer upp i en gigantisk trapetsställning på scenen. Många av dem är elitgymaster på OS-nivå som samtidigt jobbar med världens mest mytomspunna nycirkus.

För två år sedan fick hon samtalet som, bokstavligen, skulle ta henne från bakgrunden till rampljuset. Cirque du soleil behövde en solosångerska till sin Europashow ”Delirium”. Dea Norberg fick jobbet och turnerade med cirkusen i tre månader. Snart kom ett nytt samtal: ville hon komma till casting för super­showen ”Viva Elvis” i mytomspunna Las Vegas?

Absolut.

900 shower

– De bad mig att sjunga USA:s nationalsång, ”Star spangled banner”, på castingen! Jag gjorde låten till min, spelade piano och sjöng enkelt, lite som Björk.

Det funkade uppenbarligen. Nu är hon här, i soliga, kaotiska, ständigt vibrerande Las Vegas och har skrivit kontrakt på ofattbara 900 shower, men Dea förklarar att trots kontraktet, är man aldrig helt säker.

– Här måste man varje dag bevisa att man har det som krävs.

Konkurrensen är stenhård.

Cirque du soleil skapades av gatuartister

Cirque du soleil är en av världens främsta nycirkusar, som är en stor organisation med 5000 anställda (varav cirka 1200 artister) och en mängd olika shower över hela världen.

Företaget är baserat i Montréal i Kanada (det är också där alla shower repeteras, även Viva Elvis) och grundades 1984 av två gatuartister.

I Las Vegas har Cirque du soleil sju olika shower som går på olika hotell. Den mest kända är Mystére och den nyaste är Viva Elvis.

Johanna Stenius

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN