Då ska du tanka om du vill ha billig bensin

MIN EKONOMI

Pengar att spara om du tankar på rätt veckodag

Foto: Tanka på söndag kväll eller måndag morgon och spara pengar.

Vänta med att tanka!

På söndagskvällar och tidiga måndagar är bensinen som billigast.

Det visar en stor studie från Norge.

Bensinpriset i Sverige varierar just nu mellan 14 och 15 kronor. Hur högt eller lågt priset är styrs av efterfrågan och utbud. Och känner du till systemet finns det många hundralappar att spara om du tankar på rätt veckodagar.

Dyrast på torsdagar

En stor studie från norska Konkurrensverket har undersökt på vilka veckodagar bensinen är billigast respektive dyrast. Och resultatet är glasklart: billigast är det att tanka på söndagskvällar och tidiga måndagar. Dyrast är det på torsdagar.

– Om du klarar dig på en tank i veckan, finns det mycket pengar att spara om du följer utvecklingen och tankar när det är som billigast, säger ekonomiprofessorn Frode Steen på Handelshögskolan i Norge till VG/Dine Penger.

Resultatet från studien är över tre år gammalt, men Konkurrensverket håller just nu på att sammanställa en ny studie över bensinpriset. Och Frode Steen säger att prisbilden – billigast på söndagar och måndagsmorgnar – fortfarande gäller.

– Tittar man på bränslepriserna på olika webbplatser ser man att samma mönster fortfarande är aktuellt.

Markant höjning

Priskurvan visar att bensinpriset går upp markant efter lunch på måndagen och på torsdag eftermiddag. Det är då flest personer fyller upp sina bilar med bensin och efterfrågan är som störst.

Men om alla skulle börja jaga veckans lägsta bensinpris skulle priskurvan snabbt ändras.

– Skulle alla förstå hur systemet fungerar och tanka när det är som billigast skulle bensinkedjorna vara tvungna att ändra priscykeln, säger Frode Steen till VG/Dine Penger.

ARTIKELN HANDLAR OM