Rustikt är det nya ”ljust och fräscht”

Privatekonomi

Nya inredningstrenden vid bostadsförsäljning

Rustikt och murrigt – den nya inredningstrenden vid bostadsförsäljning.
Rustikt och murrigt – den nya inredningstrenden vid bostadsförsäljning.

Svenskarnas försök att sälja sina lägenheter så dyrt som möjligt blottar en ny inredningstrend.

”Rustikt och murrigt” ersätter ”ljust och fräscht”.

– Ljust och fräscht har blivit mainstream, säger lyxmäklaren Niklas Berntzon.

Vita golv, väggar, möbler och köksluckor. Trenden med ljust och fräscht har varit ohotad i svenska hem under en längre tid.

Trötta på helvitt

Men nu ser flera mäklare att vi börjar tröttna på helvitt. I stället tränger det murriga och rustika in i de svenska hemmen.

– Tidigare har det funnits en rå enkelhet i inredningen som mer och mer byts ut mot en mer ombonad känsla med traditionella material. Vi kommer att se mer färg, mönster och naturromantik framöver, säger Erik Lundkvist, fastighetsmäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Niklas Berntzon, mäklare på Eklund Stockholm New York, som säljer exklusiva boenden, har märkt av samma trend:

– Om vi tar köken som exempel så ska det vara grått med marmor, trä och andra naturmaterial snarare än högblankt. Det finns också en efterfrågan på det lite mer amerikanska med inbyggd kaffemaskin och avfallskvarn. Ljust och fräscht har blivit lite för mainstream, säger han.

Uppdaterad jugendstil

När det gäller de lyxigare lägenheterna är det även inne att slösa lite med ytorna.

– Man adderar gärna lite coola detaljer som walk in closet med heltäckningsmatta. Det brukar ge en skjuts till priset som inte står i relation till investeringen, säger Niklas Berntzon.

”Ljust och fräscht” är dock fortfarande populärt, även om det inte är riktigt lika dominerande i bostadsannonserna längre. 

– Trender går i cykler. Precis som jugendstilen var populär i början på förra seklet, ser vi den nu i en uppdaterad version. Den rustikt lantliga stilen med mönstrade tapeter, gardiner och såpade golv fortsätter precis som den så populära inredningen med industriföremål, säger Erik Lundkvist.

Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Flytta ditt bolån enkelt med bankID – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi