Ny mobillag stryper hjälporganisationer

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Sms-gåvorna till Röda korset har minskat med 92 procent

Sms-gåvorna till Röda korset har minskat med 92 procent i februari jämfört med samma månad förra året.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Sms-gåvorna till Röda korset har minskat med 92 procent i februari jämfört med samma månad förra året.

Den nya lagen kräver registrering om man ska skänka eller betala via sms.

Men lagen, som ska öka konkurrens och kontroll, stryper penningflödet till hjälporganisationerna.

I februari har sms-gåvorna till Röda korset minskat med 92 procent jämfört med samma månad förra året.

– Det här minskar våra möjligheter att hjälpa till i Syrien, säger Pär Wilhelmsson, projektledare på Röda korset.

Lagen kommer av ett direktiv som EU klubbade igenom 2010. Betaltjänstdirektivet, som EU-bestämmelsen kallas, ska skapa bättre kontroll över penningflöden och öka konkurrensen för handel via mobiltelefoner mellan medlemsländerna.

Radikal minskning

Men den nya bestämmelsen ställer till det för hjälporganisationerna. För att man ska kunna skänka pengar via sms måste man nu ladda ner en app (ett program) till sin mobiltelefon och/eller registrera sitt telefonnummer. Flera av välgörenhetsorganisationerna har märkt av en markant minskning av insamlade pengar sedan lagen infördes 1 februari. För Röda korset har sms-gåvorna minskat med 92 procent.

– Det är mycket oroväckande. Vi har haft en akutinsamling till Syrien, och när vi samlar in pengar akut har vi bara använt sms tidigare. Det har inte fungerat, så nu måste vi helt hoppa över sms och gå tillbaka flera år i utvecklingen och hänvisa till vår hemsida i stället. Tröskeln att skänka blir högre och det drabbar oss hårt, säger Pär Wilhelmsson, projektledare på Röda korset.

Hjälporganisationerna är knutna till betalsystemet Wywallet.

– De som försöker skänka pengar får bara ett studsande sms där det står att man måste ladda ner Wywallet. Det har varit väldigt dålig information om vad tjänsten innebär och risken är att folk struntar i att skänka när de får det här sms-svaret, säger Pär Wilhelmsson.

”Fungerar inte”

Även Rädda barnen, Barncancerfonden och Cancerfonden har sett en tendens att sms-gåvorna minskar kraftigt.

– Visst ser vi det att det inte fungerar. Vi kommunicerar inte ut att man kan skänka pengar via sms längre eftersom det har blivit så här. Vi får hitta andra vägar, säger Maria Rodikova, sektionschef på Rädda Barnen.

Wywallet samägs av mobiloperatörerna Telia, Tre, Telenor och Tele 2. Enligt Adam Hasslert, presskontakt på Wywallet, behöver man inte ladda ner appen för att kunna skänka pengar via sms.

– Om man är privatkund räcker det med att svara ”ja” på sms:et man får för att betala via mobilfaktura, precis som tidigare. Om man inte har ett privat mobilabonnemang måste man registrera sig på Wywallets hemsida eller ladda ner appen, säger Adam Hasslert.

Camilla Gärefors är ansvarig för månadsgivarna på Cancerfonden:

– Att skänka pengar via SMS är ofta en impulsiv handling som ska vara enkel och smidig. Men behöver man nu ladda ner en app och registrera sig så blir det nu initialt inte lika användarvänligt och det är risk att man tappar givaren där. Det hade varit önskvärt om vi kunde undantas från den här lagen, säger Camilla Gärefors.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN