Cirkus Scott nära konkurs

MIN EKONOMI

Kommande veckorna avgörande för bröderna Bronett

Cirkus Scott hotas av konkurs.

Under hösten, efter mordet på Anna Lindh, har publiksiffrorna rasat.

- Då hände något i Sverige. Luften gick ur på något sätt, säger cirkusdirektör Henry Bronett.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Bröderna Henry och Robert Bronetts Cirkus Scott hotas av konkurs. Orsaken är vikande publiksiffror.

Det ekonomiska läget är kritiskt. Skulderna uppgår till 2,5 miljoner kronor, och för att undvika en konkurs ska bröderna Henry och Robert Bronett försöka genomföra en företagsrekonstruktion.

Förhoppningen är att cirkusens fordringsägare ska acceptera en ackordsuppgörelse och gå med på att inte få full betalning.

Hoppas på respit

De kommande veckorna blir avgörande för cirkusen, som startade 1937.

- Vi ska göra allt för att rädda Sveriges största och äldsta cirkus. Vi hoppas få tre månaders respit för att ordna upp det här, och min inställning är att det ska gå bra, säger Henry Bronett, cirkusdirektör och vd för Bröderna Bronett Event AB.

Ett normalår har cirkusen mellan 200 000 och 250 000 besökare.

Publiksiffran i år var 150 000.

- I början av året hade vi mer publik än vi brukar och föreställningen fick mycket bra kritik. Men det sista månaden på säsongen smällde det till, och jag fick tyvärr inga indikationer på det förrän det var för sent, säger Henry Bronett.

Förutom att besökssiffrorna rasat efter mordet på Anna Lindh har lågkonjunkturen slagit hårt mot Cirkus Scotts målgrupp: barnfamiljerna.

Självkritisk

Och här är Henry Bronett självkritisk.

- Konkurrensen inom nöjesindustrin om barnfamiljernas pengar har hårdnat. Här har jag inte varit vaken och satsat tillräckligt på marknadsföring.

Han räknar dock med att Cirkus Scotts varumärke är tillräckligt starkt för att de ska kunna rida ut stormen, och målet är att de ska kunna köra igång igen som planerat i juli nästa år.

- Men det räcker inte med att bara köra tre månader per år. Vi måste ha en inkomst året om och bli bättre på att utnyttja vårt varumärke, säger Henry Bronett.

Bröderna Bronett tog över efter pappa

Gunnar Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM