Snart kan din månadsavgift chockhöjas

Foto: Johnér
Månadsavgiften för dig som bor i bostadsrätt i Stockholm kan höjas.
MIN EKONOMI

Tomträttsavgälderna i Stockholm kommer att chockhöjas från och med nästa år. För många stockholmare med bostadsrätt riskerar månadsavgiften stiga med flera hundra kronor.

Många villaägare och bostadsrättsföreningar i Stockholm äger inte sin mark idag. Därför betalas en årlig avgift till staden, så kallad tomträttsavgäld, som normalt omförhandlas vart tionde år.

2018 inleds nästa period – och staden beslutade i våras att höja avgifterna kraftigt.

Mer än fördubblas

Analysföretaget Värderingsdata har tittat på hur höjningen kan slå mot 244 bostadsrättsföreningar i Stockholms innerstad som omfattas av höjningen. Generellt kommer avgälderna mer än fördubblas.

– Man kan tydligt se hur stor andel av föreningarnas ekonomi som utgörs av tomträttsavgäld. I vår studie kommer den att gå från 16 till 29 procent. Det ska betalas på något sätt, vilket kan vara genom höjd månadsavgift, lokalhyra eller genom användning av andra disponibla medel, säger Mathias Olofsson, vd på Värderingsdata.

I snitt står månadsavgifterna för en tredjedel av föreningarnas intäkter. Om den höjda tomträttsavgälden skulle fördelas proportionerligt innebär det att månadsavgifterna kommer att stiga med 17 procent.

För en trerummare på 77 kvadratmeter innebär det en höjning med 562 kronor i månaden, från 3 306 kronor till 3 868 kronor. På ett år handlar det om över 6 700 kronor.

”Viktigt att förstå”

– Tyvärr tror jag inte att kunskapen om det här generellt sett är så god som den borde vara. När man köper en bostadsrätt tar man också på sig en del av föreningens skuld. Det är viktigt att förstå hur den ser ut, säger Mathias Olofsson.

Den höjda tomträttsavgälden kommer att tas ut stegvis och slå igenom med full kraft år 2023. Allra störst kommer effekten bli för småhusägare. De kan som mest drabbas av en höjning på 19 400 kronor per år.

Hur stor hänsyn bör man ta till om föreningen äger marken eller inte när man köper bostad?

– Jag tycker att det är viktigt att sätta sig in i hela föreningens ekonomi och att be om hjälp om man inte förstår, säger Mathias Olofsson.

Det här måste du veta innan du köper lägenhet 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM