Oppositionen splittrad i skattefrågan

Av: 

Johanna Melén

Privatekonomi

V och MP säger nej till Socialdemokraternas förslag om höjda skatter

Icke godkänt.

Det är Miljöpartiets och Vänsterpartiets kommentar till Socialdemokraternas skatteförslag.

– Alldeles för magert, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson.

– Vi har lite att diskutera, säger Mikaela Valtersson, talesperson för Miljöpartiet.

Krisen kräver höjda skatter. Det menar Socialdemokraterna och på DN Debatt i dag föreslår Mona Sahlin och Thomas Östros återinförd förmögenhetsskatt, högre skatt för höginkomsttagare och extra fastighetsskatt för människor med de dyraste villorna.

Det lär bli problem när partiet inför valet nästa år ska komma överens med samarbetsvännerna i Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet vill se högre skatter medan Miljöpartiet tycker att S går för långt. Förmögenhetsskatten säger MP blankt nej till.

”En ideologisk skatt”

– Det är en ideologisk skatt med stora problem. Den läcker som ett såll och träffar inte dem som bör betala. Vi ser inget skäl till att vrida klockan tillbaka, säger Valtersson till Aftonbladet.

Hur ser du på att Socialdemokraterna går fram med ett sådant förslag?

– Det är klart att de vill profilera sin linje. Men vi är inte överens och det är av största vikt att vi blir överens.

Hur viktig principfråga är det här för Miljöpartiet?

– Det är alltid svårt att gradera frågor. Men vi tycker att det är en viktig fråga. Förmögenhetsskatten är samhällsekonomiskt ingen bra grej.

Valtersson är även skeptisk till Socialdemokraternas förslag om höjd inkomstskatt för de som tjänar närmare en miljon per år.

Klimat- och miljöskatter

– Vi är beredda att höja skatten något för de som tjänar mest. Men jag tror att S lägger sig på lite högre nivåer än vad vi vill göra. Det som behövs är höjda klimat- och miljöskatter.

Även Vänsterpartiet kritiserar dagens utspel från Socialdemokraterna - men från ett annat håll.

– Förslaget är magert. Det är marginella skillnader mot vår högerregering. Det gör mig besviken, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets talesperson i ekonomiska frågor.

Hon är framförallt kritisk till att Socialdemokraterna inte säger något om att avskaffa regeringens jobbskatteavdrag, som ger lägre skatt för alla som arbetar. Vänsterpartiet menar att skattesänkningarna främst har gynnat de rikaste. Nu gör S likadant, säger Andersson.

”Värnar högavlönade män”

– Jag tycker att Socialdemokraterna värnar högavlönade män lite väl mycket.

– I retoriken säger vi alla att vi behöver mer pengar till vård, skola och omsorg. Då måste man också visa hur man ska genomföra det, och det gör man inte genom det här förslaget.

Både Mikaela Valtersson och Ulla Andersson är medvetna om att de rödgröna partierna står långt ifrån varandra i skattefrågorna.

– Vi har lite att diskutera. Men samtidigt är det ganska mycket som förenar. Vi har en gemensam syn på att klyftorna ska minska. Jag har hopp om att vi ska komma överens, säger Mikaela Valtersson.

– Vi kommer att behöva diskutera det här länge och väl innan vi kommer fram till en gemensam linje, säger Ulla Andersson.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi