Telejätten Worldcom nära konkurs

MIN EKONOMI

Företagets skulder: 300 miljarder kronor

PHILADELPHIA

World Com beslöt på söndagen att begära tvångsförvalting av bolaget.

Det kan ses som ett förstadium till konkurs.

Förvaltarna får nu ett år på sig att reda ut bolagets ekonomi.

  Om företaget inte går att rädda skulle konkursen bli den största i USA, större än energibolaget Enrons krasch förra året.

En bokföringsskandal ställde World Coms problem på sin spets i juni. Då uppdagades att företaget dolt förluster motsvarande 35 miljarder kronor i sin redovisning. Skandalen sänkte företagets aktiekurs i botten och skakade teknikaktier jorden runt, bland dem svenska Ericsson.

  World Com är näst största företaget inom fast långdistanstelefoni och har 20 miljoner kunder. I verksamhet ingår även datakommunikation och Internettjänster - World Com står för hälften av världens Internettrafik.

400 anställda i Sverige

Den globala tele- och internetoperatören World Com har även verksamhet i Sverige. Bolaget har drygt 400 anställda i Sverige; i Stockholm, Göteborg, Västerås, Sundsvall och Malmö.

- Den svenska verksamheten påverkas överhuvudtaget inte av det här, utan vi fortsätter att leverera service och tjänster som vanligt, säger Catharina Werkelius, pressansvarig på World Com AB i Sverige, till aftonbladet.se.

  När World Com gick ut med beskedet att bolagsledningen beslutat ansöka om så kallat chapter-11-förfarande enligt den amerikanska konkurslagstiftningen uppgav företagsledningen att den räknar med att företaget ska få in motsvarande 19 miljarder dollar.

  - Det ska räcka för att driva verksamheten vidare under en rekonstruktionsperiod, sade World Coms vd John Sidgmore.

Chapter-11-förfarande innebär att tvångsförvaltare tar över ledningen för företaget. Bolaget får en tidsfrist att reda ut ekonomin: omförhandla lån, genomföra rationaliseringar och säga upp personal. Allt för att undvika en konkurs.

Ett års skydd

  Det Mississippibaserade företaget lägger fram sin ansökan om ett sådan konkursskydd inför US Bankruptcy Court i New York under måndagen. Ansökan innebär att företagets tillgångar skyddas upp till ett år enligt konkurslagens elfte paragraf.

  - Vi tror att vi tar oss ur konkursprocessen som ett starkare och friskare företag, sade John Sidgmore.

  USA finansinspektionen stämde telejätten efter avslöjandet om bokföringsbluffen i juni.

  I World Coms bokföringsfiffel ingick bland annat en felaktig redovisning av kostnaderna för underhåll av telenät. På sista raden i bokslutet hade bolaget lyckat förvandla förlust till vinst. Tack vare det uppblåsta bokslutet kunde företaget hålla sitt börsvärde på skyhög nivå.

  Flera statliga pensionsfonder överväger dessutom att stämma World Com för missledande uppgifter förra året, då företaget gick ut med erbjudande om obligationslån.

Sökte miljardlån

  Avslöjandet om bokföringsbluffen skedde samtidigt som World Com kämpade för att få ihop mångmiljardlån till sin överlevnad.

  World Com hade tills bokföringsskandalen 85 000 anställda i 65 länder. I juni kom beskedet att 17 000 av dem mister sina arbeten.

Kolla själv

Tidigare artiklar om Worldcoms kris:

TT-Reuters , Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM