Bush har börsen i sin hand

Publicerad:
Uppdaterad:
VILKEN KURS VÄLJER HAN? Alla besked USA:s president George W Bush ger om Irakkrisen påverkar omvärlden - ända ner till kurserna på vår egen börs. Vi har låtit fem experter ge sin analys av hur börsens tio populäraste aktier utvecklas.
Foto: AP
VILKEN KURS VÄLJER HAN? Alla besked USA:s president George W Bush ger om Irakkrisen påverkar omvärlden - ända ner till kurserna på vår egen börs. Vi har låtit fem experter ge sin analys av hur börsens tio populäraste aktier utvecklas.

Alla besked i Irakkrisen ger marknaden en skjuts.

Aftonbladets experter hjälper dig att hänga med i uppgången.

Det värsta marknaden vet är osäkerhet. Just nu väntar alla på en lösning av Irakkrisen.

- Finansmarkanden är cynisk. Den bryr sig inte om ifall det blir krig eller fred, den vill bara ha besked, säger Mats Nyman, aktiestrateg på Handelsbanken.

I fredags lämnade Hans Blix sin senaste vapeninspektionsrapport. De amerikanska börserna reagerade positivt och den svenska följde efter.

Men i går föll Stockholmbörsen igen. Mycket på grund av att Telia Soneras resultat var mycket sämre än väntat. Aktien, som är den näst populäraste bland svenskarna, föll med drygt 10 procent.

Svårt att hinna med

En lösning av Irakkrisen kommer enligt bedömare att innebära ett börslyft men lågkonjunkturen kommer att bestå under året.

- Krigshotet gör att aktier nu känns extra osäkert. Men om det blir klart att vi slipper ett krig stiger förmodligen aktiekurserna snabbt, och då kan det vara svårt att hinna satsa, säger Anders Andersson, förlagschef på Privata Affärer.

Men även ett krig kan innebära en skjuts för börsen, särskilt om det blir kort. Under Gulfkrigets sex veckor steg de amerikanska börserna med 20 procent.

Vissa branscher bör man dock undvika. Det handlar om företag som säljer investeringsvaror, framför allt till andra företag.

- De svenska hushållen fortsätter att konsumera som vanligt under ett krig men företagen skjuter sina investeringar på framtiden. Så var det efter Gulfkriget, säger Mats Nyman.

Han höjer ett varningens finger för aktier i verkstadsbolag som ABB, Atlas Copco och SKF. Även it-bolagen är riskfyllda.

Alltid ett vågspel

De som gynnas av ett krig är bland annat företag inom försvarsindustrin och fraktbolag som exempelvis Scania.

Börsen är som alltid ett vågspel. Det visar inte minst Sparbarometern för 2002.

Aktie- och fondinnehavet minskade dramatiskt. I stället sparade vi på bankkonto, i obligationer och i räntefonder.

Elisabeth Lindham

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN