Enkla sättet att slösa mindre

avKarolina Strömbäck Horney

Forskning: Använd ett konto

Foto: COLOURBOX
Enligt en ny forskningsstudie slösar du mindre om du endast använder ett konto.

Det finns ett enkelt sätt att slösa mindre.

Ha dina spenderarpengar på ett konto.

Det enklaste sättet att inte spendera mer än du har råd med är att endast använda ett konto, enligt ny forskning.

Konsumenter som gjorde betalningar från ett enda konto spenderade tio procent mindre än de som hade tillgång till flera konton. Det visar en studie som publiceras i det kommande numret av tidningen Organizational Behavior and Human Decision Processes, skriver Huffington Post.

Enligt forskarna vid University of Utah har människor svårare att hålla ordning på ekonomin när pengarna finns på många olika ställen.

De menar att när pengarna finns på spridda konton får konsumenterna sämre överblick på ekonomin, och tror att de kan handla för mer än vad de egentligen kan.

Shoppade på nätet

91 personer delades i studien in i två grupper och fick uppgiften att shoppa på nätet. Den ena gruppen gjorde sina betalningar från ett enda konto, medan den andra gruppen hade tillgång till samma summa pengar uppdelad på flera konton. Resultatet visade att den senare gruppen spenderade mer pengar.

Strategin att ha pengar på flera konton och dela upp dem för exempelvis köp, skulder och sparande kan enligt forskarna vid University of Utah göra mer skada än nytta.

– Om personer anser det svårt att samla pengar på ett konto borde de försöka minska otydligheten, säger forskarna.

Ett sätt att undvika förvirring är att samla alla konton så de syns på ett och samma ställe, skriver Huffington Post.

”Problemet är flera kort”

Aftonbladet Min Ekonomis privatekonomiska expert Annika Creutzer menar att problemet inte är "många konton" utan "många kort".

Hennes råd är att bara ha ett kort kopplat till kontot man får spendera från.

– Problemet är att ha kort kopplade till flera konton. Man ska bara ha ett kort kopplat till ett spenderarkonto.

Enligt Annika Creutzer är det lättare att spara om man har ett sparkonto som man för över pengar till i samband med att lönen kommer.

– Man kan ha flera konton för sparande. Till exempel ett buffertkonto och ett gemensamt konto för gemensamma utgifter. Det är ett sätt att få struktur.

Hon ser stora risker med att ha alla pengar på ett konto.

– Om man bara har ett konto och har ett kort kopplat till det är risken stor om kortet blir skimmat eller om man blir utsatt för bedragare på annat sätt. Då förlorar man allt man har om pengarna finns på ett ställe, säger Annika Creutzer.

ARTIKELN HANDLAR OM