Stoppet kan ge rekorddyr el

Av: 

Mikael Stengård

Privatekonomi

Förhoppningarna om låga elpriser minskar

I går tvingades reaktor 2 i Oskarshamns kärnkraftverk stängas på grund av säkerhetsproblem.

Och nu kan ditt elpris slå i taket.

– Alla störningar i grundproduktionsverken, dit kärnkraften hör, får betydelse, säger Anders Engkvist, analyschef på elhandelsbolaget Bixia.

För bara en vecka sedan såg det ljust ut på elmarknaden. Vattenmagasinen var välfyllda, vädret relativt milt och samtliga svenska kärnkraftverk väntades inom kort gå med full effekt för första gången på flera år. Marknaden spådde då att vi skulle få de lägsta elpriserna sedan 2006.

Stor ökning

Men stoppet i reaktor 2 i Oskarshamn och vintern som slog till på allvar har förändrat bilden. Nu kan ditt elpris i stället slå i taket.

– Alla störningar i grundproduktionsverken, dit kärnkraften hör, får betydelse. En normal vinterdag blir effekten inte så stor men ju kallare det blir, desto större betydelse, säger Anders Engkvist, analyschef på elhandelsbolaget Bixia till TT.

Exakt hur mycket högre elpriserna blir går inte att säga. Men vid lunchtid i dag kostade en genomsnittlig kilowattimme mellan 40 och 50 öre på elbörsen Nordpol. Innan reaktorn stoppades och innan vintern slog till spådde marknaden att snittpriset i december skulle ligga på 34,6 öre/kWh.

Närmar oss rekordhöga nivåer

Skulle priset fortsätta ligga så högt som i dag närmar vi oss de rekordhöga elpriserna vi hade vintern 2010/2011.

– I ett sådant läge är man ju väldigt nära taket av vad vi klarar av att producera och leverera och då får ett sådant här bortfall väldigt stor betydelse. Men en normal vinter har det relativt liten betydelse, säger Engkvist.

Han är kritisk till att kärnkraftverket i Oskarshamn inte lyckades möta säkerhetskraven.

– De har vetat om att de ska förnya ett tillstånd och att de har ögonen på sig och ändå har de inte lyckats. Det kan jag tycka är litet konstigt, säger han till TT.

Det som talar för att elpriserna kan komma att ligga lågt är att vattenkraftverkens magasin är välfyllda och lågkonjunkturen i Europa håller konsumtionen nere.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi