Datorförsäljningen rasar i hela världen

MIN EKONOMI

”Windows har dragit ned marknaden”

Foto: Datorförsäljningen sjunker. Förklaringen tros vara konkurrens från surfplattor och mobiler – och Windows 8.

Försäljningen av datorer sjunker som en sten.

Minskningen är den kraftigaste sedan mätningarna inleddes.

Förklaringen tros vara konkurrens från surfplattor och mobiler – och nya Windows.

Och inom fem år har de flesta bytt till surfplattor, spår Peter Pettersson, Aftonbladets prylexpert.

Analysföretaget International Data Corporation (IDC) har mätt försäljningen av persondatorer sedan 1994. Enligt IDC har 76,3 miljoner datorer sålts globalt i år. Det kan låta mycket, men innebär ändå en minskning av sålda datorer med 14 procent världen över. Det är den största försäljningsminskningen sen mätningarna inleddes.

Misslyckande för Windows

Siffror från analysföretaget Gartner understryker nedgången, men får den till 11 procent. Båda företagen skyller raset på att kunderna hellre köper läsplattor och smarta telefoner. Men även på att lanseringen av nya Windows 8 varit misslyckad.

– Olyckligtvis verkar det som om lanseringen av Windows 8 inte bara misslyckats med att ge en skjuts åt försäljningen av persondatorer, utan i stället tycks ha dragit ner marknaden, säger Bob O'Donell på IDC till BBC.

”Gör datorerna för dyra”

Windows 8 är designat för att funka med touch-screen, som fått ett enormt genomslag. Men skärmar med touch-screen medför också en extra kostnad på datorn som gör att den potentiella köparen drar öronen åt sig.

– Det gör datorerna för dyra, helt enkelt. I dag går det att få en Google-dator för 3000 kronor som klarar det väsentligaste med att surfa och betala räkningar. En PC med det senaste kostar mycket mer och behövs egentligen bara för dem som vill köra mer avancerade program och häftiga spel, säger Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson.

PC borta på jobben om fem år

Peter Pettersson tror att försäljningen av persondatorer kommer minska ännu mer drastiskt de närmaste åren.

– I många yrken kommer man att klara sig med en mer avancerad surfplatta och en dockningsstation med tangentbord och skärm som står på jobbet. Övergången kommer att ske inom fem år, säger han.

En annan faktor bakom försäljningsminkningen tros vara lågkonjunkturen. Normalt köper folk en ny dator var tredje år, men nu skjuter man i stället upp investeringen, enligt IDC.

ARTIKELN HANDLAR OM