Gruvan i Pajala är räddad

MIN EKONOMI

Northland Resources klarar finansieringen

Foto: Truckföraren Thord Thorneus arbetar i gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala. ”Det går inte annat än tro att det ska gå bra”, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Gruvan i Kaunisvaara i Pajala är räddad.

Det meddelar ägaren Northland Resources som nu nått en överenskommelse med obligationsägarna.

Men aktieägarna är de stora förlorarna.

Sedan det i januari blev känt att Northland Resources saknade långsiktigt finansiering för gruvprojektet i Kaunisvaara i Pajala har gruvan och tusentals jobb hotats.

Sedan dess har Northland genomgått en rekonstruktion och i dag meddelade bolaget att man nått en överenskommelse med obligationsägarna, som säkrat finansieringen kortfristigt som långsiktigt.

Tacksamma

Det gör att gruvprojektet nu kan drivas vidare.

– Det förväntas ge oss tillräckligt med kapital för att nå full produktionstakt under tredje kvartalet 2014. Vi är tacksamma för de stöd vi fått av obligationsägare, leverantörer och anställda, vilket tydliggör deras tro på vår verksamhet, säger Northlands vd Karl-Axel Waplan i ett pressmeddelande.

Avslutar rekonstruktionen

Överenskommelsen innebär att de befintliga obligationsägarna omvandlar obligationerna till konvertibler som förfaller 2020 med en årlig ränta på 4 procent. De befintliga obligationsägarna kommer att betala ut ungefär 30 miljoner dollar till bolaget.

Uppgörelsen innebär att långivarna tar över 95 procent av bolaget. För aktieägarna blir det dock en förlustaffär eftersom uppgörelsen innebär en stor utspädning. Aktiens värde föll dessutom med 24 procent på Oslobörsen sedan uppgörelsen blivit offentlig, uppger TT.

Northland räknar också med att avsluta den pågående rekonstruktionen i början av juli.

När problemen blev kända i januari föll Northlands aktie som en sten. På bara några dagar fick småspararna sina besparingar raderade.

ARTIKELN HANDLAR OM