EU vill skrota småmynten

Av: 

Anders Munck

Olli Rehn, vice president för monetära ärenden på EU-kommissionen.

Foto: Yves Logghe/AP/Colourbox

Privatekonomi

Skrotet i fickan kanske skramlar på sista versen.

Nu väcker EU frågan om att avskaffa småmynten inom euroområdet.

– Vi ska diskutera detta med medlemsländerna, säger Olli Rehn, vice president för monetära ärenden på EU-kommissionen, i en kommentar.

Den svenska 50-öringen förlorade allt sitt värde 2011. Även i Norge och Danmark har alla öresmynt tagits ur spel. Nu ser euroländerna ut att vara på väg mot samma utveckling. EU-kommissionen har beslutat utreda om 1- och 2-cents mynten ska försvinna i ett första steg, skriver Sydsvenskan.

Kostat över en miljard

En anledning är att mynten har ett värde på 9 och 17 öre, men kostar mer än så att tillverka. Dessutom försvinner småmynten fort ur cirkulationen i handeln vilket gör att man måste tillverka ännu fler mynt. Förlusten på mynten beräknar kommissionen till 1,4 miljarder euro sedan 2002.

Om kommissionen bestämmer sig för att fasa ut småmynten finns två scenarior för hur det ska gå till. Antingen skrotas mynten direkt, eller så tar man bort dem successivt under tre-fyra års tid. Detta för att ge folk tid att växla in mynten.

Diskutera med medlemsländerna

Innan kommissionen bestämmer sig hur och om mynten ska avskaffas ska frågan gå ett varv bland medlemsländerna.

– Vi har konsulterat affärs- och konsumentorganisationer, centralbanker och myntverk med för och nackdelar, och kommer nu att fortsätta diskussionen med medlemsländerna, säger Olli Rehn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Ansök om bolån och få ett erbjudande – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi