Orangea kuvertet hårdbantas

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Pensionsmyndigheten

Det orangefärgade kuvertet ska hårdbantas, meddelar Pensionsmyndigheten.
För att få svenska folket att hämta information och prognoser digitalt.

Nästa vecka börjar det så kallade orangea kuvertet dimpa ner i 5,7 miljoner svenskars brevlådor. De allra flesta refererar till pensionsbeskedet som ”ångestbrevet” och öppnar det väldigt sällan.

Så nu hårdbantar Pensionsmyndigheten innehållet.

Prognosen över den allmänna pensionen ryker helt.

”Många kommer undra”

– Många människor kommer att undra var prognosen tagit vägen. För att se den får man istället logga in på vår webbplats. Där kommer man att kunna se en prognos över hela pensionen istället, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, under en presskonferens.

Utskicket bantas från fyra till två sidor. Det enda som finns kvar är årsbeskedet över den allmänna pensionen inklusive premiepensionsredovisningen samt själva beslutet om pensionsrätten.

I stället vill alltså Pensionsmyndigheten att folk ska logga in på sina sidor digitalt och se sin totala pension, där även tjänstepensionen finns inräknad.

20–30 procent tror fel

– Vi vet att ungefär 20–30 procent av dem som öppnar kuvertet tror att det är allt de kommer att få i pension. Det är i de allra flesta fall fel. Vårt uppdrag är att meddela hela pensionen. Jag är övertygad om att det tjänar folk bäst, säger Sten Eriksson.

Pensionsmyndigheten har tagit fram en ny tjänst, en ny pensionssida. Där kommer uppgifter att inhämtas från minpension.se, som idag har prognoser över hela pensionen.

På den nya sidan ska Pensionsmyndigheten dessutom kunna presentera mer riktad information beroende på din ålder.

Därför ingen brevprognos

På presskonferensen fick Sten Eriksson frågan varför Pensionsmyndigheten och minpension.se inte kan samarbeta och skicka ut den totala pensionsprognosen i brevform.

Skälet är att arbetsmarknadens parter, arbetsgivare och fackförbund, säger nej.

– De vill inte att den total prognosen ska visas upp i statens kuvert. Det är viktigt för dem att visa att delar av pensionen kommer från avstått löneutrymme. Det tycker de inte ska blandas ihop med pensionen som kommer från staten, säger Sten Eriksson.

600 000 saknar internet

Idag uppger omkring 600 000 svenskar att de inte använder internet alls, och ytterligare 300 000 att de bara gör det någon gång i veckan.

Dessa kommer fortsättningsvis kunna ta del av hela sin pensionsprognos på telefon.

Pensionsmyndigheten kommer utöver de orangea kuverten att skicka ut informationsbrev om de genomförda förändringarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN