De är pensionssystemets förlorare

avTT

MIN EKONOMI

60-talisterna kommer att få lägre pension än de som är födda på 50-talet, visar en ny prognos från Min pension.
Lägst pension i förhållande till inkomst får de som tjänar mellan 35 000–40 000 i månaden.

Det börjar närma sig för 60-talisterna, åtminstone att tänka på och kanske planera för hur mycket pension man får. Portalen Min pension har i en ny studie speciellt tittat på hur mycket den generationen kommer att få i pension, i snitt strax under 60 procent av lönen.

– Jämfört med 50-talisterna sjunker kompensationsgraden någon procentenhet, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Min pension.

Varje generation

Foto: Henrik Montgomery / TT
Min pension har gjort en studie som visar att vissa pensionärer kommer få vrida och vända på slantarna. Arkivbild.

Orsaken är längre förväntad livslängd samtidigt som de har börjat sitt arbetsliv senare. Också den nuvarande lågräntemiljön gör att avkastningen på pensionskapitalet blir lägre än för tidigare generationer, enligt Kamp. Med kompensationsgrad menas förväntad pension i förhållande till nuvarande lön.

– Generellt sjunker kompensationsgraden för varje generation, säger hon.

Bäst genomsnittlig pension kan privatanställda och statligt anställda män räkna med, medan kvinnor och utrikesfödda har lägre kompensationsgrad, vilket hänger ihop med att de i snitt har arbetat mer deltid eller jobbat färre år.

Lönens storlek spelar också in för kompensationsgraden.

– Det är de som tjänar runt 40 000 kronor i månaden som kan hamna i kläm, säger Kamp.

En tusenlapp

Det hänger bland annat ihop med att de med lägre löner kan få del av garantipension, och de med högre löner kompenseras ofta med bättre tjänstepensionsavtal.

Kalkylerna bygger på att det är färdigjobbat vid 65. Men pensionsåldern är relativ. Även om 65 lever kvar i mångas medvetande, är det egentligen ingen giltig måttstock längre. Som anställd har man rätt att jobba kvar till 67 och högre pensionsålder diskuteras av politikerna. Och för varje extra arbetat år efter 65 höjs pensionen med runt en tusenlapp i månaden före skatt i de vanligaste inkomstintervallen, 30 000–35 000 i månaden.

På motsvarande sätt ryker en dryg tusenlapp i månaden för varje år tidigare än 65 som man väljer att sluta jobba.

Förutom arbetslivets längd kan det för 60-talisterna nu vara läge att fundera på hur det går att förbättra pensionen. Amortering av lån kan vara ett sätt. Lägga undan en tusenlapp i månaden med 15 år kvar till pension ger ungefär lika mycket tillbaka i 20 år som pensionär, enligt Kamp.

Ett annat ofta bättre alternativ, enligt henne, är att ta av de privata pensionssparpengarna, om man har några, och skjuta på pensionsutbetalningarna ett år.

Fakta:

Så undviker du att bli fattigpensionär 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM