Ekonomipristagare sågar svenska fonder

MIN EKONOMI

”Bortkastade pengar”

Foto: Eugene Fama sågar sparande i aktivit förvaltade fonder.

Svenskarnas sätt att spara pengar döms ut helt av ekonomipristagaren Eugene Fama.

Vi borde satsa på indexfonder i stället för vanliga och dyrt förvaltade fonder, menade han.

– Bortkastade pengar, säger Fama om fondavgifterna, enligt SVT.

När svenskarna sparar går nästan 9 av 10 kronor in i aktivit förvaltade fonder. Förvaltarna menar att de kan slå indexet, alltså snitt för börsens utveckling. Men Eugene Fama menar att förvaltarna inte alls är så skickliga som de själva säger.

– Grundtanken i mitt arbete visar att de hade bara tur. Och varför betala för tur?, säger han enligt SVT.

”Klokaste valet”

De aktivt förvaltade fonderna har nästan alltid dyrare avgifter, som den som äger fonderna betalar för förvaltningen. Det här tycker Eugene Fama, som i år får Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, är bortkastade pengar. I stället rekommenderar han att man ska spara sina pengar i indexfonder.

– Det är det klokaste valet för de allra flesta. Det är så jag själv sparar det mesta av mitt eget kapital, säger Eugene Fama.

”Besjälade av tanken”

Andelen svenskar som sparar i indexfonder har ökat från 4 till 11 procent senaste åren. Indexfonderna är i snitt tre gånger så billiga som aktivt förvaltade fonder.

SEBs placeringsstrateg Johan Hagbarth säger till SVT att det inte är lätt att lyckas bättre än index, men menar att banken ändå är ”besjälade av tanken på att lyckas med det”.

ARTIKELN HANDLAR OM