Porslin – årets inofficiella julklapp?

Rörstrand, Gustavsberg och Iittala.

Porslin är ett hett villebråd på auktions- och annonssajterna.

– Vi har 10 000 annonser med porslin och keramik nu, säger Jenny Pedersén på Tradera.

Aftonbladet Min Ekonomi har tidigare skrivit om svenskarnas nyuppväckta intresse för att shoppa porslin. De stora annonssajterna Blocket och Tradera har båda märkt av ett rejält uppsving när det gäller andrahandsmarknaden för gamla koppar, fat, kannor och hela serviser.

Ökning hos Blocket

– Vi har noterat att det finns en vintage-trend i de svenska hemmen. Det går igen även när det gäller porslinet, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket.

På Blocket har annonser med porslin ökat med nästan 20 procent under november jämfört med december. Över 80 procent fler tittade på annonserna under november jämfört med månaden innan. Tradera ser också en rejäl ökning med porslinsannonser, delvis beroende på att många vill sälja sina serviser före jul.

– Det här är en tendens vi har sett de senaste åren. Man märker i annonserna att enfärgat porslin med lite 50- och 60-talsutseende säljs i stor utsträckning, säger Jenny Pedersén.

Mon Amie populär

Den mest populära servisen på Tradera är Rörstrands Mon Amie, designad av Marianne Westman. Delar ur servisen brukar kosta lite drygt 200 kronor styck. Även Lisa Larsons figuriner brukar gå åt snabbt på Tradera. Det brukar kosta ytterligare några hundralappar.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN