Anders Borg om läsarnas budget

Av: Johanna Melén

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är jätteviktigt vad vanligt folk tycker”

Finansminister Anders Borg har så gott som dagligen följt aftonbladet.se:s läsares budgetförslag.

Här är hans kommentar till hur Ni vill prioritera i den svenska statsekonomin.

Finansminister Borg, vad är din spontana reaktion till läsarnas budget?

– Det är alltid svårt veta hur man tolkar sådana här undersökningar, men i stora drag är det rimliga områden man prioriterar. Sedan är det viktigt att vi fortsätter att sänka skatten, jag ser här att en del tycker det är viktigt. Det är viktigt för att vi ska dämpa nedgången och skapa förutsättningar för jobb.

– Sådana här undersökningar återspeglar på ett bra sätt att det alltid finns mycket önskningar kring budgetar, det är svårt att fördela och man måste göra prioriteringar. Men det mesta här är ju sånt som vi antingen satsar resurser på eller har för avsikt att återkomma till i andra sammanhang.

Läsarna prioriterar vård och skola framför skattesänkningar – varför?

– Ibland får man väga av det här mellan olika områden och vi vet att sänkta skatter för de som jobbar är det mest betydelsefulla sättet vi har för att skapa förutsättning för fler i arbete.

Men läsarna verkar inte uppskatta sänkta skatter?

– Jag tror att väldigt många tycker det är väldigt viktigt att vi klarar av att skapa förutsättningar för sysselsättning. Som jag ser det är sänkt skatt det kanske viktigaste sättet att skapa förutsättning för sysselsättning.

Hur mycket lyssnar ni på ”vanligt folk” när ni gör prioriteringar i budgetarbetet?

– Det är naturligtvis jätteviktigt, men också svårt att mäta hur folk ser på sådana här saker. Men vi tittar naturligtvis på sådana här undersökningar, men sedan handlar det i grunden om att ta ansvar för det som vi tycker är viktigt för Sverige på lång sikt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN