Toppnamn på Wall Street blir ny finansminister i USA

MIN EKONOMI

Henry Paulson tar över efter John Snow

Washington

Ett av de tyngsta namnen på Wall Street, men också en miljövän och förespråkare för fler kvinnor på höga positioner näringslivet. Så kan Henry Paulson, USA:s nye finansminister, beskrivas.

Foto: Henry Paulson, USA:s nye finansminister.

President George W Bush nominerade på tisdagen Henry ”Hank” Paulson, för närvarande vd och ordförande för investmentbanken Goldman Sachs, till ny finansminister. Han efterträder John Snow, vars avgång har varit föremål för rykten sedan en lång tid.

Paulson måste först godkännas av senaten innan han kan tillträda, men nomineringen lär inte möta något större motstånd.

President Bush var full av lovord för företrädaren John Snow när han presenterade ministerbytet på en presskonferens. Han lyfte sedan fram Paulsons långa erfarenhet inom näringslivet och förmåga att förklara ekonomiska termer på ett begripligt sätt.

– Hank delar min filosofi att ekonomin blomstrar när vi tillåter amerikaner att spara, spendera och investera sina pengar som det passar dem bäst, sade Bush.

Vinstmaskin

Att Bush vänt blicken mot Wall Street i valet av en efterträdare till Snow kommer inte som någon överraskning för bedömare. Paulson, ett aktat namn inom finansbranschen, kan ge större tyngd åt den finanspolitik med skattesänkningar som Bush vill driva under återstoden av sin presidenttid.

Henry Paulson har lett Goldman Sachs sedan maj 1999, då banken blev börsnoterad. Han började på banken redan 1974. Paulson har utvecklat Goldman till en formidabel vinstmaskin. Under första kvartalet i år gjorde banken en nettovinst på 2,48 miljarder dollar, cirka 18 miljarder kronor. Förra året fick Paulson en ersättning från Goldman på totalt 38,8 miljioner dollar.

Nixon-rådgivare

Goldman Sachs agerar bland annat som rådgivare i stora företagsaffärer och är i den egenskapen inblandad i börsnoteringen av den kinesiska bankjätten Bank of China den här veckan.

Paulson hörde under några år i början av 70-talet till staben av rådgivare till president Richard Nixon. Han är också engagerad i miljöfrågor och är medlem av en exklusiv organisation som arbetar för att kvinnor ska få högre positioner inom det amerikanska näringslivet – kanske inte några hjärtefrågor för det republikanska partiet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM