Dan Michael, 15, vräks efter mammans död

Bostadsbolaget Signalisten vill kasta ut honom ur lägenheten

Dan Michael Broberg, 15, ska vräkas från sin lägenhet i Solna.
Dan Michael Broberg, 15, ska vräkas från sin lägenhet i Solna.

Efter mammans plötsliga död kom en ny mardröm för Dan Michael Broberg.

Hyresvärden har beslutat att 15-åringen ska vräkas – trots att pappa Birger vill ta över kontraktet, rapporterar Hänt.

– Jag förstår inte att man kan göra så här mot ett barn, säger Birger till Aftonbladet.

Trerummaren i Solna har varit Dan Michael Brobergs trygga plats sedan han var tre år gammal. Men efter att hans mamma dog 2019 har hela tillvaron vänts uppochned.

– Hon fick blodförgiftning efter en rutinoperation. Det gick oerhört snabbt och det var väldigt tufft för alla runtomkring, säger Dan Michaels pappa Birger till Aftonbladet.

Föräldrarna separerade 2010. Dan Michael bodde då kvar i lägenheten tillsammans med sin mor, medan Birger bosatte sig i en husvagn på en camping.

Efter mammans död flyttade Birger in i trean. Han var övertygad om att han skulle få ta över kontraktet. Men det kommunala bostadsbolaget Signalisten sa nej, något som Hänt var först med att rapportera om.

– Det känns orättvist. Det här är mitt hem, säger Dan Michael till tidningen.

– Jag förstår inte varför. Vi har betalat hyran och jag har bott här så länge jag kan minnas. Det är många minnen av min barndom och av mamma härifrån så det känns surt.

”Man kan inte låta en tonåring bo i en husvagn”, säger Dan Michaels pappa Birger.
”Man kan inte låta en tonåring bo i en husvagn”, säger Dan Michaels pappa Birger.

”Blir en dubbelsmäll”

Orsaken till avslaget är att Dan Michael är minderårig och inte får stå på kontraktet. Birger tillåts inte överta det eftersom han inte varit skriven på adressen. Det faktum att han klarar inkomstkraven med råge spelar ingen roll.

– Jag tycker att det är alldeles på tok att de gör på det här sättet. Värden låter reglerna gå före medkänslan och vad som är bäst för Dan Michael, säger Birger.

– Det blir verkligen en dubbelsmäll för honom. Han förlorade sin mamma, och riskerar nu att bli av med sitt hem. Det är fruktansvärt.

Hyresgästföreningen hjälpte familjen att överklaga beslutet till hyresnämnden. Men även där blev det nobben.

”Vid en sammantagen bedömning stannar hyresnämnden vid att det – trots att det är till Dan Michael Brobergs bästa – inte skäligen kan krävas att hyresvärden ska nöja sig med Dan Michael Broberg som hyresgäst”, heter det i avgörandet.

Har överklagat

Pappa Birger har ingen egen lägenhet och han har heller inte stått i kö hos företaget. Husvagnen är den enda bostad som han har tillgång till.

– Man kan inte låta en tonåring bo i en husvagn. Han behöver utrymme och en dörr att stänga om sig. Dessutom skulle han komma väldigt långt bort från skolan och kompisarna.

Åsa Hart är kommunikationschef på Signalisten. I en kommentar till Hänt förklarar hon vräkningsbeslutet så här:

– Vi kan inte uttala oss om det enskilda fallet, men Signalisten tecknar inte hyresavtal med minderåriga personer eftersom de inte har förmåga att betala hyra på egen hand. Det är också för deras skull eftersom det innebär ett ansvarsfullt ekonomiskt åtagande.

Hyresvärden vill att Dan Michael ska vara ute ur bostaden senast den 31 januari 2022. Familjen har dock överklagat till hovrätten.

– Vi vet inte när det kommer att tas upp. Allt känns hemskt ovisst, säger Birger Broberg.

 


Stryktipset i sista stund – expertens system: ”Kan skrälla”
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu