6 000 smet från mönstring - kan få betala vite

Av: 

TT-Aftonbladet

Tusentals personer svarade aldrig på kallelsen till mönstring. Nu riskerar de vite.
Tusentals personer svarade aldrig på kallelsen till mönstring. Nu riskerar de vite.

Värnplikt

6 000 svenskar svarade inte på kallelsen till mönstring.

Nu kan de tvingas betala tusentals kronor i vite.

ANNONS

Samla lån & krediter hos Bynk. Slipp alla papper - Signera med mobilt BankID!

Extern länk från Bynk

Läs mer

Mellan den 7 april och 4 maj skickade Rekryteringsmyndigheten ut brev till cirka 90 000 svenskar som ett förberedande steg mot mönstring. I det så kallade beredskapsunderlaget uppmanades ungdomar födda 1999 att svara på en rad frågor i ett webbformulär om hälsa, socialt liv och personlighet. Det varnades också om att den som inte fyllde i formuläret inom 14 dagar riskerade vite.

Skickat ut påminnelser

Omkring två månader senare är det fortfarande 6 000 personer som inte svarat på uppmaningen. Myndigheten har nu skickat ut påminnelser.

– Vi är egentligen rätt nöjda med svarsfrekvensen, även om man alltid vill upp till 100 procent. Vi vet ju heller inte varför de här människorna inte svarat, anledningarna kan vara olika. 6 000 personer har redan kallats till mönstring, och så sett är Försvarsmakten nöjd, säger Jan Nyquist, chefsjurist på Rekryteringsmyndigheten.

Kan få betala 2 500 kronor

Rekryteringsmyndigheten har möjlighet att förelägga vite till de ungdomar som inte svarat på webbformuläret. Myndigheten behöver i sådana fall ta upp fallet i domstol, där tingsrätten slutgiltigt tar ställning till omständigheter och eventuellt vitesbelopp.

– Beloppet ska få en effekt för personen i fråga, så det kan bli olika belopp beroende på personens ekonomi. Men det skulle väl hamna i närheten av 2 500 kronor. Vi har inte tagit ställning till hur vi ska göra med den här frågan än, säger Jan Nyquist.

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Värnplikt

LÄS VIDARE

Hur ser jag till att gåvorna till barnen i slutänden blir rättvisa?

ÄMNEN I ARTIKELN

Värnplikt

Försvarsmakten