Här är personalen som byter bransch under krisen

Företag lånar ut sin personal

Coronakrisen har fått delar av näringslivet att tvärstanna med rekordmånga varsel som följd.
Samtidigt skriker vissa branscher efter arbetskraft.
– I den här extrema situationen tänker många företag väldigt kreativt för att hitta lösningar för personalen och samtidigt bistå andra verksamheter, säger Mona Mårtensson på Arbetsförmedlingen.

Mona Mårtensson, biträdande chef på Arbetsförmedlingens region syd
Mona Mårtensson, biträdande chef på Arbetsförmedlingens region syd

De senaste veckorna har tusentals anställda permitterats eller till och med varslats om uppsägning. Men många har redan erbjudits möjlighet att jobba i andra branscher. Exempelvis har varslad hotellpersonal gått till livsmedelshandel och hemtjänst.

Och permitterad personal från fordonsindustrin jobbar nu tillfälligt med medicinteknik.

– Att företag hjälps åt inom samma bransch och flyttar personal mellan sig har vi sett tidigare. Men det här att man stöttar andra delar av näringslivet är något nytt, säger Mona Mårtensson, biträdande chef på Arbetsförmedlingens region syd.

Fram till i fredags hade 36 800 personer varslats om uppsägningar under mars. Det är fler än någonsin tidigare. Som jämförelse kan nämnas att toppnoteringen under finanskrisen var 20 000 varsel på en månad.

”Extrem situation”

Stockholmsområdet står för mer än hälften av varslen. Men även andra delar av landet har drabbats hårt. I Skåne varslades 974 personer om uppsägning förra veckan.

– Det är en extrem situation och rekordökning. Även om jag inte vet hur länge eller i vilken omfattning så utgår jag från att det här fortsätter ett tag till, säger Mona Mårtensson.

Nu ökar även konkurserna. Förra veckan inleddes över 200 konkurser i landet som helhet, det är 50 procent fler än förra året.

Katarina Ivholt, ägare av konferensanläggningen Dannegården.
Katarina Ivholt, ägare av konferensanläggningen Dannegården.

Lånar ut hotellpersonal till Ica Maxi

Den familjeägda konferensanläggningen Dannegården utanför Trelleborg har lånat ut sin personal till Icaaffären i närheten.

– Vi hade fullbokat för hela våren. Sedan kom coronakrisen och nästan allt ställdes in, säger ägaren Katarina Ivholt.
Ett av de företag som ställde in sin planerade konferens på Dannegården var Ica Maxi i Trelleborg. När Icachefen ringde för att avboka frågade Kattis Ivholt om han hade behov av personal. Och det hade han. Redan samma eftermiddag återkom han med ett erbjudande.
– Det är klart att vi vill hjälpa till. Så vi har haft vår personal där nu i drygt två veckor, säger Katarina Ivholt.
I dagsläget jobbar fem personer från familjen Ivholts restaurang och hotellverksamhet på heltid med att packa upp varor på Ica maxi.
– Det är ett fantastiskt samarbete. Om vi inte hade gjort så här hade vi varit tvungna att göra korttidspermitteringar, och då hade både företaget och vår personal hamnat i en helt annan och betydligt svårare situation.
– Samtidigt är det klart att vi är oroliga, vi vet ju inte hur länge det ska vara så här. Men det här gör att vi kan hålla ångan upp. Vi vet ju att det finns ett liv efter den här krisen.

Scanias vd Henrik Henriksson
Scanias vd Henrik Henriksson

Lastbilsbyggare gör respiratorer

Förra veckan kom beskedet att lastbilstillverkaren Scania permitterar 19 000 medarbetare.

Men en del av personalen jobbar för fullt. Ett 50-tal medarbetare har lånats ut till medicinteknikföretaget Getinge som bland annat tillverkar respiratorer.

– Det handlar om att Getinge behöver öka sin produktion dramatiskt och då vill vi gärna hjälpa till och vi har duktig kompetens som är tillgänglig när det handlar om att köra logistikflöden, säger Scanias vd Henrik Henriksson till Ny Teknik.

Antalet respiratorer i svensk sjukvård har minskat rejält de senaste 25 åren. Coronapandemin har gjort bristen akut.

Av dem som insjuknar i covid-19 får hela fem procent så allvarliga andningsproblem att de behöver intensivvård. För att klara den kraftigt ökade efterfrågan på respiratorer i Sverige och andra länder har Getinge ökat produktionen med hela 60 procent.

Scanias tillfälliga produktionsstopp väntas pågå åtminstone fram till den 20 april.

Stordalens personal jobbar nu för Attendo.
Stordalens personal jobbar nu för Attendo.

Går från hotell till hemtjänst

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalens företag Nordic Choice meddelade för någon vecka sedan att man varslar 7 500 anställda om uppsägning, varav 4 500 i Sverige.

Nu har bolaget tecknat ett avtal med vårdbolaget Attendo om att delar av den varslade personalen ska erbjudas jobb inom hemtjänsten.

Risken för smitta gör att hemtjänstpersonalen måste stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom.

– Det här har inneburit att vi har fått högre sjuktal. Det innebär att det blir ett ansträngt läge för vår personal. Och här ser vi en möjlighet att rekrytera personer, från till exempel hotellnäringen, som är vana vid och tycker om att arbeta med människor, säger Makan Afshinnejad, presschef på Attendo.

– Det är ett väldigt nytt samarbete. Vi har precis kommit överens om inriktningen om att vi gärna tar emot personal från bland annat Nordic Choice.

– Det handlar om att avlasta vår omsorgspersonal så att de kan fokusera på vår kärnverksamhet.
– De arbetsuppgifter det kan handla om är sådant som mat, städ och ledsagning.

I dagsläget är det oklart exakt hur mänga personer som kommer att kunna erbjudas jobb.

– En grov uppskattning är att det kan röra sig om cirka 500 personer.
Läget är mest ansträngt i Stockholmsregionen och det är där som det största personalbehovet finns.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu