Börser backade efter virusvarning från Apple

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Gorm Kallestad NTB/Scanpix/TT
Marknaden skakas av en vinstvarning från Apple på grund av det nya coronavirusets effekter på produktion och försäljning. Arkivbild.

Oron för de ekonomiska effekterna av det nya coronaviruset har förnyats sedan elektronikjätten Apple varnat för en intäktssmäll.

Stockholmsbörsens breda OMXS-index backade 0,7 procent på tisdagen – i linje med ledande Europabörser.

Verkstadsaktier med exponering mot Kina pressades hårt. Aktierna i Atlas Copco och SKF föll med 1,7 respektive 1,4 procent. Även telekomtillverkaren Ericsson följde med nedåt och tappade 0,6 procent. Mest nedåt i kraft av indextyngd drog verkstadskoncernen Sandvik vars aktie gick ned 1,6 procent.

Nedgången bromsades av läkemedelstillverkaren Astra Zeneca och tobakstillverkaren Swedish Match som steg 2,2 respektive 1,5 procent.

Aktien i belysningskoncernen Fagerhult rasade nästan 10 procent efter ett förslag om sänkt utdelning i bokslutet för 2019, i övrigt präglat av halverad vinst och pressad lönsamhet.

Apple meddelade sent i måndags svensk tid att det nya coronavirusets effekter på produktionen och försäljningen i Kina kommer att slå mot bolagets intäkter under det första kvartalet i år.

Beskedet sänkte ledande Asienbörser och marknadsoron spred sig till den europeiska marknaden. DAX-index i Frankfurt backade 0,8 procent, FTSE100-index i London gick ned 0,7 procent och CAC40-index i Paris tappade 0,5 procent.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm