Riksbanken: Styrräntan får ligga kvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksbanken

Superräntan blir oförändrad.
Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på −0,5 procent.
”Osäkerheten kring den ekonomiska och politiska utvecklingen i omvärlden är fortsatt stor”, skriver Riksbanken i en kommentar.

Som väntat behåller Riksbanken superräntan kvar på samma nivå som förra månaden, alltså på −0,5 procent.

Riksbanken avvaktar eftersom det är för stor osäkerhet i omvärlden.

”Världsekonomin är inne i en fas med starkare industrikonjunktur och stigande världshandel. På flera håll i världen råder dock stor politisk osäkerhet, vilket skapar risker för den ekonomiska utvecklingen framöver”, skriver Riksbanken i en kommentar.

”Lite väl skeptiska”

Sparekonomen Claes Hemberg på Avanza tycker dock att Riksbanken är väl pessimistisk.

– Jag har suttit och lyssnat på företagsledare på morgonen och världsekonomin går riktigt bra. Industrin kommer att höja sina priser och löner. Riksbanken är lite mer försiktig och är bromsklossen, lite mer skeptiska än alla andra. Riksbanken ska vara det men jag är förvånad över att man inte spekulerar i lite mer positiva tongångar, säger han i Aftonbladet tv.

Styrräntan är nu inne på sitt tredje år med räntor under noll.

– Det är ovanligt, säger Claes Hemberg.

Enligt Riksbanken ligger den svenska konjunkturen på bra nivåer. Den snarare väntas stiga under de kommande åren än sänkas.

En annan anledning till Riksbankens pessimism är att man vill få igång löneökningstakten.

– Riksbankens inflationsprognos överskattar löneutvecklingen och därmed dess inverkan på inflationstakten enligt vår bedömning, säger Lena Hagman, chefsekonom på Almega.

Då höjs styrräntan

Den första räntehöjningen väntas först i mitten av 2018, enligt Riksbanken. Vi kan snarare vänta ytterligare sänkningar den kommande tiden:

”Reporäntebanan avspeglar också att det fortsatt finns en större sannolikhet för att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden”, skriver Riksbanken.

Det är väntat, enligt Hemberg.

– Boräntan kommer att vara låg många år framöver. Vi kommer inte se dyra bolån först om tre fyra år. Men köp inte dyra lägenheter för det. Någon gång kommer vi behöva få betala tillbaka räntorna, säger han i Aftonbladet tv.

Claes Hemberg är dock oroad för alla svenskar med pengar på sparkonto:

– Man får inga räntor. Om du har kontanter på banken, gör något av det. Antingen köper du en present till din fru eller make eller så flyttar du dom till en plats där det växer. Så att du inte sitter fem tio år till utan att du får någon avkastning för pengarna. För det tycker jag att folk förtjänar.

Publicerad:

LÄS VIDARE