Chatta om börsen: Frida Bratt svarar

Det är en dyster tid på Stockholmsbörsen.
Men vad händer med dina pengar?
Sparekonomen Frida Bratt svarade här på läsarnas frågor.

Är du orolig över din ekonomi i dessa coronatider? Ställ dina frågor till Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. 

Fråga experten om din ekonomi
Skriv inlägg
 • Frida Bratt

  Nu avslutar vi chatten för i dag. Tack för alla kloka frågor och funderingar. Jag hann inte svara på alla frågor, om inte just du fått svar kan du se om jag svarat på en liknande fråga i chatten nedan. Ha en fin dag! Hälsningar Frida! 

 • Hur länge tror du flygbolagen klarar sig, kan några gå i konkurs om några veckor pga minskat resande eller har de så de klarar sig? Andra branscher som ligger illa till?

  Erik L

  Hej Erik! Jag tror att vi kommer att få se konkurser inom flygbranschen, och det gäller bolag som redan har dålig ekonomi. Jag tror det här kan bli en total omställning för hela flygindustrin. Med färre bolag och högre flygpriser på sikt. SAS vidtar åtgärder för fullt nu, så alla flygbolag rustar sig för att klara det här. Det är tydligt att det är krisåtgärder som vidtas. 

  Frida Bratt
 • Hur illa tror du att det kan bli för bankerna - är de rustade för att klara av de kommande utmaningarna?

  Jonas

  Hej! Jag tror att svenska banker är välrustade för att klara den här krisen. Men vi vet att italienska banker är bräckliga redan innan det här. Krisen kan blottlägga många dåliga lån exempelvis och det skulle kunna sprida sig till flera länder. Men bankerna i eurozonen har lärt sig mycket efter finanskrisen 2008 och är bättre rustade i dag. 

  Frida Bratt
 • Bör man köpa aktier i läkemedelsbranschen nu om det kommer ett vaccin?

  Markus

  Hej! Får vi ett vaccin kommer alla aktier gå upp, då kommer börsen stiga ordentligt tror jag.

  Läkemedelsbranschen har klarat sig bättre historiskt under orostider, men även läkemedelsbolag kan drabbas av inställda transporter och nedstängda fabriker. 

  Frida Bratt
 • Vad är din åsikt gällande att investera i fysiska ädelmetaller? Verkar alltid ha fungerat som en säker investering.

  Kristoffer

  Hej! Säker är lite missvisande, för guldpriset kan stiga och falla väldigt snabbt. Men det är sant att guldpriser går bra i orostider. Man kan mycket väl köpa guld som en liten del av portföljen, men undvik guldbolag på börsen. De riskerar att dras med i fallet, då är det bättre med produkter som följer guldpriset direkt. Man måste vara medvetna om riskerna även i guldet. Det gäller att läsa på ordentligt, det är ingenting för nybörjare. Det är komplexa instrument. 

  Frida Bratt
Frida Bratt svara på läsarnas frågor.
Frida Bratt svara på läsarnas frågor.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu