Så undviker du de vanliga fällorna på Black Friday

Experten tipsar: Se upp för detta under största readagen

Av: 

Gustaf Larsson

Black Friday

Snart är det dags att spänna konsumtionsbågen och göra sig redo för Black Friday 2019.

Inför årets största readag den 29 november bör man dock noggrant göra sin hemläxa när man står inför ett potentiellt fynd, menar sparekonomen Emma Persson.

– Gå inte på magkänslan, säger hon.

Oavsett vad man tycker om Black Fridays existens går det inte att komma ifrån det faktum att det är årets största readag.

Förra året slogs ett nytt rekord när försäljningen ökade med 10 procent jämfört med 2017. Enligt Emma Persson, sparekonom på Länsförsäkringar, beror de ökade siffrorna på flera faktorer:

– Dels beror det på att handeln under de senaste åren tagit till sig detta fenomen och passar på att skylta upp med erbjudanden och rabatter. Det blir helt enkelt ett sätt för dem att försöka öka sin försäljning, säger hon.

”Vi gillar att göra en bra deal”

Det har också att göra med vilken effekt en reaskylt har på oss människor. Vi gillar att göra en bra deal, menar hon.

– Ur ett beteendeekonomiskt perspektiv kan man se det som att vi helt enkelt är rädda att missa ett bra erbjudande vilket riskerar att få oss att fatta ett köpbeslut som vi inte annars skulle ha tagit. Forskning har visat att vi människor tenderar att under tidspress fatta finansiella beslut baserat på intuition snarare än eftertanke och det är precis så reor fungerar. Vi sätts under tidspress.

Så vet du om varan är billigare

En fråga som varje år kommer upp till diskussion är huruvida butikerna verkligen sänker sina priser eller inte. Enligt siffror från Prisjakt höjdes var femte vara i pris under Black Friday, samtidigt som 49 procent av alla varor blev billigare.

Länsförsäkringars Emma Persson ger rådet att inte gå på magkänsla och intuition när man står i butiken. Gör din hemläxa ordentligt.

– Använd prisjämförelsetjänster för att hitta det bästa priset på marknaden och titta vad produkten kostat tidigare under året. Enligt de regler som finns måste det handla om rejält nedsatta priser på butikens ordinarie sortiment, under begränsad tid. Det får inte heller förekomma så kallade lockpriser, där butiken skyltar med rea men bara tagit in ett fåtal exemplar av varan.

De varorna ska du satsa på

Black Friday har gått från att primärt locka kunder till att köpa elektronik och vitvaror till lägre priser, men sedan flera år har övriga branscher hoppat på reatåget. Men det är fortfarande på elektronik de största fynden kan göras, enligt Emma Persson.

– Det brukar vara populärt att passa på att köpa lite dyrare sällanköpsvaror, till exempel tv-apparater och spelkonsoler. Men huruvida det verkligen är en bra rabatt eller inte kan man bara veta om man noga läst på och jämfört priser.

Finns det några varningstecken man bör hålla utkik efter?

– Se upp så att inte priset på varan du tänkt köpa har gått upp i pris inför Black Friday för att sedan sänkas och ”reas” ut. Ser du ett bra erbjudande och planerar att åka till en fysisk butik kan det vara bra att höra efter hur många exemplar som finns så att du inte åker i onödan. Ser du en butik som du inte tycker följer reglerna kan du göra en anmälan på Konsumentverkets hemsida, säger Emma Persson.

Här hittar du bästa rabatterna och erbjudanden inför Black Friday - liveuppdatering varje dag!

Fem tips: Så undviker du reafällorna på Black Friday

  1. Gå inte på magkänsla, gör din hemläxa, jämför priser och håll huvudet kallt. Var medveten om hur reor fungerar på oss människor.
  2. Gör en lista på sådant du verkligen behöver och håll dig till den. Passa på att köpa julklappar till exempel. Kontrollera att du har öppet köp så att du kan lämna tillbaka eventuella impulsköp.
  3. Tänk på att lönen som kommer i november ska räcka till en del av julinköpen, vilket för de flesta hushåll kostar en del. Redan nu kan du bestämma dig för att inte få en fattig-januari just i år.
  4. Fundera på om det finns något annat du kan göra med pengarna. Har du exempelvis en buffert? Kan du i stället för att handla fylla på sparandet till någon annan upplevelse som ligger längre fram i tiden?
  5. Glöm inte att det också går att köpa saker vissa saker begagnat. I hemläxan kan ingå att kolla på någon andrahandssajt om det du vill ha kan finnas där.

Källa: Emma Persson, Länsförsäkringar

ANNONS

Sänk bilkostnaderna! Jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Så lyckas du bäst på årets stora readagar

ÄMNEN I ARTIKELN

Black Friday

E-handel

Shopping

Emma Persson

Prisjakt