Ica börjar med digitala kvitton – för miljön

Av: 

Claes Olsson

Klimat & miljö

Matbutiksjätten Ica ska göra hanteringen av kvitton mer hållbar. Genom digitalisering hoppas man kunna halvera antalet utskrivna kvitton på fem år.

– Det innebär många ton mindre papper, säger Peter Muld på Ica i ett pressmeddelande.

Den digitala brevlådetjänsten Kivra investerade under 2018 i en plattform för digitala kvitton. Nu berättar mataffärskedjan Ica att man är en del av den nya satsningen. De ska testa digitala kvitton i ett urval butiker vid årsskiftet och förhoppningen är att alla kunder med Ica-kort ska kunna använda tjänsten 2020. Tidigare har City Gross, Hemköp och Willys infört digitala kvitton.

– Att få sitt kvitto digitalt är inte bara ett enkelt sätt att få ordning på sina kvittohögar, det är också en helt klar fördel ur ett miljöperspektiv. Vi räknar med att antalet utskrivna kvitton kommer att halveras under en femårsperiod. Det innebär många ton mindre papper, säger Peter Muld, Chief Digital Officer på Ica, i ett pressmeddelande.

Hoppas på ny standard

Den nya plattformen ska även vara tillgänglig för andra aktörer. Man hoppas därför att det kan bli en ny standard för digital kvittohantering.

– Ica är Sveriges största kvittoutförare och tack vare vårt samarbete kan vi satsa stort på att digitalisera landets alla kvitton, säger Stefan Krook, medgrundare och affärsutvecklingschef på Kivra, i pressmeddelandet.

För den som fortfarande vill ha sina kvitton på papper så kommer det fungera precis som vanligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hitta bästa bolånet för dig. Jämför och få gratis rådgivning här.

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna om Cardano: ”En utmanare inom krypto”

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Ica

Kivra

Digitalisering

Miljöfrågor