Förslag: Enklare dela upp fonder

Av:  TT

Finansmarknadsminister Max Elger (S).
Finansmarknadsminister Max Elger (S).

Efter problemen med ryska fonder som blivit låsta i anslutning till Ukrainakriget, vill nu regeringen se en förändring.

På tisdagen skickas ett remissförslag ut som bland annat ska ge Finansinspektionen bättre verktyg för delning av fonder.

”De senaste åren har lärt oss att vi aldrig kan veta när eller på vilket sätt nästa kris uppstår. Därför ska våra myndigheter stå väl rustade och kunna agera snabbt. Det här förslaget ger Finansinspektionen möjlighet att skyndsamt verkställa beslut om delning av fonder vilket förbättrar för fondandelsägare i händelse av kriser”, skriver finansmarknadsminister Max Elger (S) i en kommentar.

Bakgrunden är att i samband med stängningen av Moskvabörsen kunde utländska institutioner inte sälja av sitt innehav, något som påverkade de fonder med bland annat ryska tillgångar. Fondbolagens förening har därför velat se en delning av fonderna där innehaven på Moskvabörsen skiljs åt för att göra det möjligt med handel i resterande del av fonden.

Förslaget innebär nu att Finansinspektionen ska få möjlighet att besluta om delning av en fond tidigare än den nuvarande tidsfristen om tre månader efter beslut. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Ämnen i artikeln